Шест „магистрали” на бежанците пресичат Странджа

Поне шест “,магистрали”, маршрути за влизане на бежанци в България, знаят местните хора в Странджанско. Седмият и най-новият път, през който влизат най-голямо количество мигранти, е през странджанското село Близнак.

През последните дни бежанците се увеличават. Вчера от границата край Малко Търново са били върнати 68 души, предишния ден - 67, още преди това - 60. “Като на война сме”, коментират местните хора. За изминалия месец - октомври, статистиката сочи, че 3000 души не са били допуснати у нас. Поне 500 незаконно преминали границата обаче със сигурност са изтървани. С автомобили превозвачите на бежанци ги чакат в определени местности, после ги карат към София. Оттам пътят обикновено е към Сърбия.

Първата магистрала на бежанците в Малкотърновско бе през местността Бърдцето, близо до село Сливарово. В него живеят неколцина души - баби и дядовци, които вечер си лягат “с кокошките”. Точно край тяхното глухо селце бяха заловени първите групи мигранти, които тогава местните наричаха “бегълци”.

Вероятно поради това, че местността е трудна за преход - стръмна и насечена с много дерета, магистрала “Бърдцето” бе заменена с нова. Мигрантите започнаха да излизат на хълма край китното село Бръшлян, обявено за паметник на културата заради уникалните си къщи.

Било преди Коледа 2012 година. Трима мъже и една жена с дете се появили изведнъж в Бръшлян. Ей така, от нищото, разказаха тогава пред “Труд” хората. Бежанците приседнали на пейката пред крайната къща. Тя пък се оказала на кметския наместник Желязко Русинов. Бръшлянци веднага дали на гладните и уморени от пътя сирийци хляб, вода и ябълки. “Тогава помислихме, че е случайно, случи се за първи път, но през следващите месеци започнаха да спират коли и микробуси до селото”, обясниха хората.

Третият “ръкав”, по който мигрантите влизат у нас, е през село Белеврен, четвъртият се нарича “Осман баир”, близо е до село Голямо Буково. Петият е съвсем близо и минава през с. Близнак, а шестата магистрала е през Резово и Синеморец.

МИЗИТЕ ПАДАТ

Сумите, които каналджиите искат от мигрантите, вече не са толкова големи, тъй като никой не може да поеме твърд ангажимент, че ще ги закара примерно до Германия, без да ги хванат, разказа отлично информиран източник. Докато преди мизата е била 7000-8000 евро на човек до Германия, сега е паднала на 1000-2000 евро до Белград или Австрия.

Нужна е ограда на границата, която надеждно да спира прииждането на бежанците, коментират всички в Странджа.

МВР хваща повече на излизане

Повече незаконни мигранти са заловени на излизане от България - 10 061, отколкото при влизане в България - 9853 от началото на годината до 12 ноември, по официални данни на МВР. При влизане от Турция са хванати 6486 при преминаване на „зелена граница” и 2992 на ГКПП. Само на границата ни със Сърбия при излизане са хванати 9298 души, а на тази с Румъния 151 души. 58 са се опитали да се върнат обратно в Турция.

Много повече са задържаните чужденци без никаква регистрация във вътрешността на страната - 10 369. Това означава, че те са влезли нелегално и не желаят да поискат бежански статут у нас. Броят им е 5 пъти повече в сравнение със същия период на 2014 г., когато са били хванати 2064 пришълци. Целта на всички тези хора не е да останат в България, а да продължат незаконно към Западна Европа.

В същото време 16 283 чужденци са поискали права на бежанец от началото на годината. Голяма част от тях също нямат планове за трайно установяване у нас, ако съдим по факта, че в лагерите у нас са настанени едва 1350 души при капацитет от 6000. От поискалите убежище 5509 са от Сирия, от Ирак - 5256, от Афганистан - 4447. Пакистанците са 460, а 160 са от Иран.

Пътят до Запада свършва в кюстендилското Уши

Тотално обезлюденото кюстендилско село Уши се оказва последна дестинация за десетки бежанци, тръгнали към Западна Европа, разказват гранични ченгета. И преди седмица в паланката хванали 13 сирийци - мъже, жени и деца. Преди месец пък група бежанци беше разкрита по намерена детска обувка, отново край Уши. На нея се натъкнали по време на лов местни авджии, които подали сигнал до Гранична полиция, казаха от ловно-рибарското дружество “Елен” в областния град. Няколко групи бежанци по сигнали на ловци са задържани и в района на с. Долно Кобиле в Треклянско.

Бежанците са “напаст и изпитание” за най-малката община в България - Трекляно. При хваната група искат от кметството транспорт, за да ги закарат до Кюстендил или някое от звената на “Гранична полиция”.

Затова в денонощна готовност са две високопроходиим линейки, УАЗ-ки, които събират по 4 + 1, но в много случаи ги натъпкват и с повече бежанци. “Досега отникъде не са ни платили горивото за двете линейки, всичко е от бюджета”, оплаква се секретарят на общината Василка Кирилова. На всичкото отгоре в община Трекляно с 19 села няма нито една бензиностанция и гориво се кара с туби от съседните Кюстендил и Земен.

В Хасковско

Влизат с камиони, влакове и лодки

Мигранти от Сирия, Ирак и Африка се крият главно в тирове при опитите си да минат нелегално от Турция в България, разказаха гранични полицаи, работещи в Хасковския регион. На 2 пъти на пункта Капитан Андреево бяха открити над 120 бежанци, скрити в тир с ремарке. Групи от по 20-30 през т.г. бяха намерени да се крият и в товарни вагони на жп гарата в Свиленград. През пролетта бежанци се опитаха да влязат нелегално в България, след като се изкачиха по придошлите води на река Марица от Турция. Каякът им обаче се заби в остров край Свиленград и се наложи шестимата емигранти да бъдат вадени посред нощ с аварийно-спасителни екипи на пожарната. За да бъдат преведени нелегално у нас, бежанците плащат на турските и нашите трафиканти от 2000 до 11 000 евро. За 11-те месеца на т.г. Свиленградският районен съд е наказал 93-ма каналджии и 48 техни помагачи. Осъдени са и 740 чужденци, преминали нелегално границата. От септември напливът намалява. Тотален контрол на границата бе наложен и след терора в Париж. На капепетата Капитан Андреево и Капитан Петко войвода всички влизащи превозни средства минават през щателен контрол. Тировете задължително се проверяват с газ-анализатор дори и на границата с Гърция, която се води вътрешна за ЕС. През задължителна проверка и регистация в информационната система се прекарват данните от паспортите на френските и белгийските граждани, минаващи през двата пункта.

Полицията в Свиленград проверява списъците с гости на хотели, хостели, частни и квартири за незаконно пребиваващи чужденци.

Ловджиите съветвани да не стрелят

За нови 30 мигранти, минали по пътеките на ловния район Осман баир, съобщи вчера общинският съветник Георги Манев. Бежанците били видени от местен жител пастир, който ги засякъл в района на манастира на село Голямо Буково. Снимка Мария Кехайова

Полицаи и горски служители в цялата страна инструктираха ловците как да действат при среща с бежанци в в началото на ловния сезон. Във Видин на авджиите им е обяснено, че ако видят мигранти по горите, трябва само да съобщят на властите. Местните ловци са се натъкнали на групи бежанци в кулските села Извор махала и Големаново. “Всички ловци преди началото на всеки групов лов се инструктират да не стрелят по неясна цел. Това се прави винаги, но особено много е наблегнато на контрола сега заради бежанската вълна през границата. Идеята е да не се стигне до нежелан инцидент”, обясни в началото на миналия месец депутатът от ГЕРБ Румен Желев, който е в ловджия. По думите му в момента в гората е нещо страшно - утъпкана е тревата, замърсена е. А криминалният контингент сега се е насочил изцяло към каналджийството преди да свърши вълната от мигранти към ЕС.

Йотова: Мигрантите по границите да бъдат регистрирани

Мигрантите по външните граници на ЕС трябва да бъдат стриктно идентифицирани и регистрирани, за да бъде Европа в безопасност. Това заяви евродепутатът от БСП/ПЕС Илияна Йотова по време на дебати в Европарламента за борбата с радикализацията и тероризма. Регистрацията е въпрос от първостепенна важност за нашата сигурност, защото миграционните потоци вече се използват от терористите за проникване в Европа, обясни Йотова. Според нея другите две спешни стъпки за ЕС са осигуряване на външните граници на ЕС ресурсно и финансово и контрол на маршрутите на радикалните ислямисти от и към Европа. Контролът върху маршрутите на радикалните ислямисти трябва да е в сътрудничество с Турция.

Не можем повече само да констатираме, че в собствените ни държави, в собствените ни общества има "изпуснати поколения", изолирани в гета, бедни, без перспектива, които лесно стават жертви на радикални движения", подчерта пред евродепутатите Илияна Йотова.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини