На 17 февруари 2020 да почерпят

Дневен хороскоп на Алена за понеделник, 17.02.2020

Марк Твен бил навестен от духа на дъщеря си Писателят познавал телепатията

2019 е най-лошата година за германското производство

На круизния кораб в Япония има 40 заразени с коронавирус американци

Лондон спира кранчето за нискоквалифицирани Нови правила след излизането на кралството от ЕС

Северна Македония разпусна парламента си

Турове в ромските къщи на Видин и Монтана Проектът за реклама на маршрутите се финансира по трансграничната програма с Румъния

Възобновяват фериботната връзка между Гърция и Кипър, 30 часа ще се пътува

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в понеделник, 17 февруари 2020

Четирима загинаха при катастрофа на малък самолет в Южна Франция

Ваксината за варицела в аптеките през март От тази година имунизацията е препоръчителна

Станислав Владимиров: Нивото на язовир „Студена“ се е повишило с 80-90 сантиметра

Емил Димитров направи извънредна проверка на нерегламентирана площадка за отпадъци в село Калипетрово

Арест за изобличител на кандидат на Макрон Пьотър Павленски е задържан за инцидент с насилие

Фандъкова: Продължава проверката на охраната в училищата и детските градини

Проверката на охраната на училища и детски градини в столицата продължава. Това каза пред журналисти кметът на Столична община Йорданка Фандъкова, след официалното откриване на нова пристройка към ОДЗ 171 „Свобода“, съобщи „Фокус”.

„До момента екипите са проверили 3 столични района“, заяви Фандъкова и обясни, че тя се прави във всички общински училища и детски градини на територията на общината. „Препоръките, които се дават, са различни – там, където няма жива охрана, да бъде поставена и да бъде организирана. Това е една от по-честите препоръки. Другата е да не се допускат автомобили основно в дворове на училища, понеже детските градини са по-затворени“, посочи тя и добави, че това също е предписано и ще се търсят възможности за реализация от страна съответно училището, районната администрация и общината. „Продължаваме монтирането на видеонаблюдение и разширение на системата от видеонаблюдение и използваме всички други възможности“, добави тя. По думите й, след като завърши проверката ще се разгледат и анализират предписанията и всеки обект ще трябва да предприеме действия по въвеждането на допълнителните указания.

Фандъкова заяви и че тази година ще започне реализацията на първите проекти по новата ОП „Региони в растеж“ с цялостна модернизация, включително и с дворове и детски градини, на районите, които са част от интегрирания план на София за градско възстановяване и развитие и това ще бъде една голяма финансова помощ за бюджета.

Вече в 8 столични района е преодолян недостигът за градински групи. Това каза кметът на Столична община Йорданка Фандъкова. „Освен в по-крайните райони, въпросът вече е решен в районите „Надежда“, „Илинден“, „Изгрев“ и още няколко района“, посочи Фандъкова. „В много от районите недостигът на места е чувствително преодолян и остават проблеми на първо място район „Красно село“, въпреки че там сме построили най-много детски градини. Възложила съм да видим каква е причината – дали е само новото строителство, или има и друга причина. Недостиг има и в големите райони на столицата – „Младост“, „Люлин“ и „Триадица“, заяви тя.

„В останалите райони вече се виждат резултатите от нашата работа и продължаваме. До края на тази година остава да открием още 2 детски градини в „Овча купел“ – за 8 групи и в „Кремиковци“ – за 5 групи“, уточни тя. Фандъкова обърна внимание на това в кои квартали се инвестира, въпреки твърденията, че крайните райони са пренебрегвани. „Почти всички нови детски градини са в крайни райони на столицата“, каза кметът и добави, че в момента се подготвя и проектобюджетът за следващата година, така че да продължи тази програма.

Когато правим нови булеварди и улесняваме движението, всъщност улесняваме и по-високата скорост.

На въпрос какви мерки трябва да бъдат предприети заради зачестилите катастрофи на бул. „Симеоновско шосе“, Фандъкова отговори, че на първо място е контролът от страна на „Пътна полиция“, защото има ограничения на скоростта в рамките на града. „За съжаление, шофьорите не винаги спазват тези правила и затова непрекъснато апелирам към колегите от „Пътна полиция“ за контрол върху скоростта. На второ място – подкрепям всяко предложение за повдигната пешеходна пътека, защото когато не може по друг начин, трябва да ограничаваме и с такива методи скоростта“, заяви тя.

„По отношение на осветлението и в момента изграждаме ново осветление и подменяме осветлението и разработваме цялостна програма за подмяна и изграждане в рамките на следващите 4 години“, уточни кметът. „Не ми се иска на всяка пресечка да поставяме такива неравности, но ако е необходимо и се направи анализ на обстановката – задължително ще го направим. Подкрепям това, защото другите методи за съжаление не работят много“, смята Фандъкова. Тя припомни, че гражданите могат да дават предложения, които се разглеждат в комисия на Столична община, в която работят експерти и участва КАТ „Пътна полиция“, за да се прецени от гледна точка на пътната ситуация къде и как е възможно да се направи това.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.