Прогнозата на Светлана Тилкова – Алена кралската сватба: Кармична разплата тегне над брака на Хари и Меган Принцът се жени без да е сигурен, а новата херцогиня на Съсекс ще се дразни на характера му

Мустафа Карадайъ: Виждаме опасности по пътя на демокрацията и сме длъжни да я защитим

Отровни слухове текат от чешмите в София В норма са всички проби, увериха институциите, отговорни за проследяването и контрола

Ивет Лалова първа на 200 метра в Турция

Вижте акцентите от броя на “Труд” в понеделник, 21 май 2018

Министър Каракачанов: Страните от Балканския регион трябва да обединят усилия за укрепването на сигурността и стабилността

Радев дарява Путин с кортик За Медведев носи картина, изобразяваща мемориалния храм в град Шипка

Патриархът благослови хор „Гусла“ и маестро Бобевски Ученици от цял свят дойдоха за юбилея на диригента

Комисия ще набележи мерки за подобряване на екопътеката до Стобските пирамиди

Наказания за милиони стреснаха кметове Ръководството на НСОРБ търси помощ от Томислав Дончев и Владислав Горанов

Българин арестуван с 15 тона хашиш Нашенецът и трима холандци пренасяли дрогата с рибарски кораб

Иранският външен министър: ЕС не прави достатъчно, за да запази ползите за страната ни от международното ядрено споразумение

Розовите дестилерии купуват максимум цвят

Вицепрезидентът Илияна Йотова: Делото на Кирил и Методий успя благодарение на българската държава

Златната палма за Хирокадзу Корееда Изобилстваха въздълги и откровено скучни филми

Фандъкова: Продължава проверката на охраната в училищата и детските градини

Проверката на охраната на училища и детски градини в столицата продължава. Това каза пред журналисти кметът на Столична община Йорданка Фандъкова, след официалното откриване на нова пристройка към ОДЗ 171 “Свобода”, съобщи „Фокус”.

“До момента екипите са проверили 3 столични района”, заяви Фандъкова и обясни, че тя се прави във всички общински училища и детски градини на територията на общината. “Препоръките, които се дават, са различни – там, където няма жива охрана, да бъде поставена и да бъде организирана. Това е една от по-честите препоръки. Другата е да не се допускат автомобили основно в дворове на училища, понеже детските градини са по-затворени”, посочи тя и добави, че това също е предписано и ще се търсят възможности за реализация от страна съответно училището, районната администрация и общината. “Продължаваме монтирането на видеонаблюдение и разширение на системата от видеонаблюдение и използваме всички други възможности”, добави тя. По думите й, след като завърши проверката ще се разгледат и анализират предписанията и всеки обект ще трябва да предприеме действия по въвеждането на допълнителните указания.

Фандъкова заяви и че тази година ще започне реализацията на първите проекти по новата ОП “Региони в растеж” с цялостна модернизация, включително и с дворове и детски градини, на районите, които са част от интегрирания план на София за градско възстановяване и развитие и това ще бъде една голяма финансова помощ за бюджета.

Вече в 8 столични района е преодолян недостигът за градински групи. Това каза кметът на Столична община Йорданка Фандъкова. “Освен в по-крайните райони, въпросът вече е решен в районите “Надежда”, “Илинден”, “Изгрев” и още няколко района”, посочи Фандъкова. “В много от районите недостигът на места е чувствително преодолян и остават проблеми на първо място район “Красно село”, въпреки че там сме построили най-много детски градини. Възложила съм да видим каква е причината – дали е само новото строителство, или има и друга причина. Недостиг има и в големите райони на столицата – “Младост”, “Люлин” и “Триадица”, заяви тя.

“В останалите райони вече се виждат резултатите от нашата работа и продължаваме. До края на тази година остава да открием още 2 детски градини в “Овча купел” – за 8 групи и в “Кремиковци” – за 5 групи”, уточни тя. Фандъкова обърна внимание на това в кои квартали се инвестира, въпреки твърденията, че крайните райони са пренебрегвани. “Почти всички нови детски градини са в крайни райони на столицата”, каза кметът и добави, че в момента се подготвя и проектобюджетът за следващата година, така че да продължи тази програма.

Когато правим нови булеварди и улесняваме движението, всъщност улесняваме и по-високата скорост.

На въпрос какви мерки трябва да бъдат предприети заради зачестилите катастрофи на бул. „Симеоновско шосе”, Фандъкова отговори, че на първо място е контролът от страна на „Пътна полиция”, защото има ограничения на скоростта в рамките на града. „За съжаление, шофьорите не винаги спазват тези правила и затова непрекъснато апелирам към колегите от „Пътна полиция” за контрол върху скоростта. На второ място – подкрепям всяко предложение за повдигната пешеходна пътека, защото когато не може по друг начин, трябва да ограничаваме и с такива методи скоростта”, заяви тя.

„По отношение на осветлението и в момента изграждаме ново осветление и подменяме осветлението и разработваме цялостна програма за подмяна и изграждане в рамките на следващите 4 години”, уточни кметът. „Не ми се иска на всяка пресечка да поставяме такива неравности, но ако е необходимо и се направи анализ на обстановката – задължително ще го направим. Подкрепям това, защото другите методи за съжаление не работят много”, смята Фандъкова. Тя припомни, че гражданите могат да дават предложения, които се разглеждат в комисия на Столична община, в която работят експерти и участва КАТ „Пътна полиция”, за да се прецени от гледна точка на пътната ситуация къде и как е възможно да се направи това.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.