Руска премия в долари за патриарх Неофит

Приз дават и на сръбския президент

Покойният патриарх Максим също бе с такава награда

Българският патриарх Неофит ще бъде отличен за изключителните си заслуги по укрепването на единството на православните народи, както и за утвърждаване и популяризиране на християнските ценности в обществото. На своето заседание на 25 ноември Президиумът, Попечителският съвет и Комисията на Международния обществен фонд “Единство на православните народи” (МОФЕПН) единодушно са взели решение премията на фонда за 2015 година да бъде присъдена на патриарх Неофит. Тя е винаги в долари, но сумата не е обявена.

Другите тазгодишните лауреати са президентът на Република Сърбия Томислав Николич и председателят на Държавната дума на Руската федерация С. Е. Наришкин. Церемонията ще е на 9 март 2016 г. в храма “Христос Спасител” в Москва.

Наградата на МОФЕПН се присъжда на държавни, религиозни, политически, културни и обществени дейци за изключителен принос в делото по укрепване на духовното и културното единство на православните народи. През 2004 г премия от 50 000 долара от фонда получи покойният патриарх Максим. Със същото отличие за 2002 г. бе отличен и тогавашният ни президент Георги Първанов.

Последният носител на наградата бе руският президент Владимир Путин.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини