Изтеглете безплатното приложение “Европейски път – Велико Търново”

Драгич: Просинечки обедини християни и мюсюлмани в Босна

На 22 март 2018 да почерпят

Ковачев, Кючюк и Курумбашев с политически Оскари от Европарламента (СНИМКИ)

Берлин и Париж отказали да подкрепят британски санкции срещу Русия

„Фейсбук“ олекна с $60 млрд. за два дни Парламентът в Лондон и US Конгресът искат Марк Зукърбърг да даде обяснения

Борис Джонсън сравни мондиала в Русия с олимпиадата на Хитлер

23-годишен безработен е серийният бомбаджия от Тексас

За първи път показаха подземията на Мавзолея Монтират арт инсталации на мястото на съветски климатик колкото плувен басейн

Смъртоносна болест мори свинете у нас

Томислав Дончев за ЧЕЗ: Ситуацията изискваше бърза, нестандартна мярка

„Труд“ приобщи хиляди към благородна кауза Предстои благородна инициатива за абитуриенти на 24 април

Борисов се срещна с генералния секретар на европейските профсъюзи

Зоран Заев към Русия: Македония е ориентирана към НАТО

Гърция ни тараши за цигари и пиене Конфискуват автомобила при контрабанда

Отбелязаха 100 години от смъртта на създателя на българската стенография в НС

В Народното събрание беше отбелязана 100-годишнината от смъртта на създателя на българската стенография – словенеца проф. Антон Безеншек. Гости на събитието бяха внучката на проф. Безеншек – г-жа Елена Безеншек, членове на Културо-просветното дружество „Антон Безеншек” от родното място на проф. Безеншек – Франколово, община Войник, Словения, председателят на читалище „Славянска беседа” Петър Райжеков, български стенографи, съобщиха от Народното събрание.

От онези далечни години до днес името на Безеншек е символ на българо-словенското приятелство и сътрудничество, той е културният мост между нашите две държави, заяви заместник-председателят на Народното събрание Иван Иванов. Той припомни, че поканен от българското правителство, проф. Безеншек записва пренията на първите български депутати в новата следосвобожденска България, става първият наш парламентарен стенограф и родоначалник на българската стенография. Останал завинаги в България, Безеншек създава през 1880 г. читалище „Славянска беседа” като културно средище на южните славяни, както и първото певческо дружество в Пловдив. Безеншек умира на 27 ноември 1915 г., завещавайки културно наследство, имащо значение за по-нататъшното развитие на България, отбеляза Иван Иванов.

Приветствие отправи и председателят на Групата за приятелство България – Словения доц. д-р Димитър Шишков. Гостите благодариха за топлото посрещане. Според тях с днешната инициатива се прави още една крачка по този културен мост на приятелство, започнат от г-н Безеншек.

Поздрав към участниците в отбелязването на годишнината отправи мъжкият хор „Проф. Антон Безеншек” от Франколово. Утре в Пловдив хорът и наследниците на певческо дружество, създадено от Безеншек – девическата хорова формация „Евмолпея”, ще изнесат тържествен концерт.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.