Патриотите решават за Миглена и Марияна Избирателите са ме пратили в парламента и би следвало да се върна, каза пред “Труд” Валери Симеонов

Десислава Атанасова: Коалицията не е застрашена, защото оставката на вицепремиера Валери Симеонов беше личен акт

Българските антарктици стигнаха до остров Ливингстън

Скатов се подготвя за изкачването на 14-ия си връх

Шеф на „Нисан“ арестуван за измами Укривал доходи и харчел фирмени пари за лични нужди

Испания иска гаранции за Гибралтар в проектоспоразумението за Брекзит

Обучават лекари и психолози за ранно откриване на депресия

Соня Йончева идва в България Звездната прима пристига за кинопремиера

Над 200 ученици се запознаха с културата и традициите на Австрия Областният управител на Велико Търново проф.Любомира Попова прие посланика на Австрия

22 г. затвор за двама трафиканти на хероин

Германия прекрати оръжейния експорт за Саудитска Арабия

Млади изследователи от Стопанска академия представиха свои разработки Творческите работи бяха презентирани на 11-та докторантска научна сесия

КПКОНПИ е внесла иск за отнемане на имущество от Евелин Банев-Брендо и семейството му на стойност 23 275 542 лева

Гуардиола виновен за кризата на Германия

Искат забрана на Иванчева и Петрова да напускат страната

Отбелязаха 100 години от смъртта на създателя на българската стенография в НС

В Народното събрание беше отбелязана 100-годишнината от смъртта на създателя на българската стенография – словенеца проф. Антон Безеншек. Гости на събитието бяха внучката на проф. Безеншек – г-жа Елена Безеншек, членове на Културо-просветното дружество „Антон Безеншек” от родното място на проф. Безеншек – Франколово, община Войник, Словения, председателят на читалище „Славянска беседа” Петър Райжеков, български стенографи, съобщиха от Народното събрание.

От онези далечни години до днес името на Безеншек е символ на българо-словенското приятелство и сътрудничество, той е културният мост между нашите две държави, заяви заместник-председателят на Народното събрание Иван Иванов. Той припомни, че поканен от българското правителство, проф. Безеншек записва пренията на първите български депутати в новата следосвобожденска България, става първият наш парламентарен стенограф и родоначалник на българската стенография. Останал завинаги в България, Безеншек създава през 1880 г. читалище „Славянска беседа” като културно средище на южните славяни, както и първото певческо дружество в Пловдив. Безеншек умира на 27 ноември 1915 г., завещавайки културно наследство, имащо значение за по-нататъшното развитие на България, отбеляза Иван Иванов.

Приветствие отправи и председателят на Групата за приятелство България – Словения доц. д-р Димитър Шишков. Гостите благодариха за топлото посрещане. Според тях с днешната инициатива се прави още една крачка по този културен мост на приятелство, започнат от г-н Безеншек.

Поздрав към участниците в отбелязването на годишнината отправи мъжкият хор „Проф. Антон Безеншек“ от Франколово. Утре в Пловдив хорът и наследниците на певческо дружество, създадено от Безеншек – девическата хорова формация „Евмолпея”, ще изнесат тържествен концерт.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.