Европейският съвет в Брюксел не постигна консенсус за бюджета на ЕС

Защо катаджии спрели Явор Бахаров?

Вижте какво ще е времето през уикенда

Отбелязваме Голяма Задушница преди Великденския пост

Първи смъртен случай от коронавируса в Италия

Застреляха криминално проявен мъж в София

Мачовете и спортът по телевизията днес, събота, 22 февруари 2020

Дневен хороскоп на Алена за събота, 22.02.2020

На 22 февруари 2020 да почерпят

Министър Димитров ще се запознае на място със ситуацията със замърсяването на реките Юговска и Чепеларска

Захариева: Страната ни е във връзка с агенция, която ще превози тялото на убития в Германия българин

Кола блъсна две жени в Хасково Автомобилът се качил на тротоара и влачил една от пострадалите

Шестима души с коронавирус в италианско градче, затварят училища и офиси

Испанският скеч за Бойко Борисов (Обзор) Отнасям се с разбиране към всички тези сигнали на моя съсед по месторабота, каза министър-председателят

Съблякоха и обраха 14-годишно момче в столичен автобус

Отбелязаха 100 години от смъртта на създателя на българската стенография в НС

В Народното събрание беше отбелязана 100-годишнината от смъртта на създателя на българската стенография – словенеца проф. Антон Безеншек. Гости на събитието бяха внучката на проф. Безеншек – г-жа Елена Безеншек, членове на Културо-просветното дружество „Антон Безеншек” от родното място на проф. Безеншек – Франколово, община Войник, Словения, председателят на читалище „Славянска беседа” Петър Райжеков, български стенографи, съобщиха от Народното събрание.

От онези далечни години до днес името на Безеншек е символ на българо-словенското приятелство и сътрудничество, той е културният мост между нашите две държави, заяви заместник-председателят на Народното събрание Иван Иванов. Той припомни, че поканен от българското правителство, проф. Безеншек записва пренията на първите български депутати в новата следосвобожденска България, става първият наш парламентарен стенограф и родоначалник на българската стенография. Останал завинаги в България, Безеншек създава през 1880 г. читалище „Славянска беседа” като културно средище на южните славяни, както и първото певческо дружество в Пловдив. Безеншек умира на 27 ноември 1915 г., завещавайки културно наследство, имащо значение за по-нататъшното развитие на България, отбеляза Иван Иванов.

Приветствие отправи и председателят на Групата за приятелство България – Словения доц. д-р Димитър Шишков. Гостите благодариха за топлото посрещане. Според тях с днешната инициатива се прави още една крачка по този културен мост на приятелство, започнат от г-н Безеншек.

Поздрав към участниците в отбелязването на годишнината отправи мъжкият хор „Проф. Антон Безеншек“ от Франколово. Утре в Пловдив хорът и наследниците на певческо дружество, създадено от Безеншек – девическата хорова формация „Евмолпея”, ще изнесат тържествен концерт.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.