Ердоган хока Русия, че си играе с огъня

Турският президент Реджеп Ердоган хем нахока остро руския си колега Владимир Путин за политиката му в Сирия, хем продължи настоятелно да търси контакт с него, за да успокоят напрежението след свалянето на руски Су-24 на турско-сирийската граница.

„Междудържавните отношения не са детска игра, очаквам от Русия подобаващо поведение“, заяви Ердоган. Той се закле, че Турция никога никому не била нанасяла удар в гърба, както твърди „клеветническата кампания“ срещу нея.

Ердоган се припозна в предупреждение на Путин след среща с френския президент Франсоа Оланд в Москва, че използването на терористи за политически цели и престъпният бизнес с тях са игра с огъня.

„Игра с огъня са подкрепата за режима на държавен терор на Асад, бомбардировките срещу опозицията и използването на инцидент, в който правотата на Турция се признава от цял свят, за да се тормозят турци в Русия“, изреди Ердоган. И поиска да се срещне лице в лице с Путин на конференцията за климата в Париж идната седмица.

Кремъл снощи не даде отговор. „Не виждаме желание у Турция за елементарно извинение“, обясни президентският съветник Юрий Ушаков. Ердоган се е опитал и два пъти да се свърже по телефона с Путин, като първият път е бил чак 7-8 часа след инцидента във вторник сутринта.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Русия