Местан видя изпитание за финансовата стабилност (обзор)

Може да се постави под изпитание финансовата стабилност на страната, за да се компенсира финансовият недостиг в резултат на растящи разходи без реформи. За това предупреди лидерът на ДПС Лютви Местан пред журналисти. След като бе основен персонаж и в парламентарния ден, партийният водач говори след заседание на Централния съвет на ДПС. По думите му сегашното “управление на стабилността” е управление на говоренето за реформи без реформи”, а това крие рискове за цели социални системи. Движението към момента е против проекта за бюджет за догодина, предложен от властта, който трябва да се гласува във вторник.

Местан обаче пак пое ангажимент, че партията му ще даде “своя принос съдебната реформа в частта й изменение на конституцията да се случи”. Спорният въпрос е разпределението на прокурорите и парламентарната квота в т.нар. прокурорска колегия на бъдещия Висш съдебен съвет. Лидерът препрати темата към временната комисия за промените в основния закон. Там щяло да се види около какво се е обединило мнозинството. “Принципът на независимост на съдебната власт така, както е прокаран сега - в съотношение 14 магистрати в състава на ВСС спрямо 11 политическа квота, трябва да бъде последователно прокаран и в новата структура на ВСС”, обясни Местан. Според проекта за ремонт обаче при разделянето на ВСС на две колегии в прокурорската ще има паритет между магистратите и парламентарната квота. Лидерът на движението добави, че “въпросът за прокурорската колегия е на последно място въпрос на ДПС”.

И по-рано в парламента, и след партийната сбирка Местан обясни по повод ремонта на МиГ-29 от Полша, че “пронатовската позиция не е антируска”. Той припомни, че България е член на алианса и призна: “И аз понякога пия руска водка, но това не снема моята идентичност на натовец.”

ДПС ще проведе Национална конференция в края на април или началото на май догодина, съобщи още Местан, след като партията обсъди местния вот и насрочи отчетно-изборни събрания по места. Движението е доволно от резултата си на местния вот, а Местан повтори, че интерпретацията за загуба на ДПС е от “страх за управленската формула”.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини