20 затворници делят една килия в Бургас, ползват кофа за тоалетна (видео)

Нечовешки условия в българските затвори. В XXI век затворници у нас нямат достъп до тоалетна през нощта, адекватни лекарски грижи и са малтретирани. Това установява Европейския комитет против изтезанията, който дава срок на България, за да вземе спешни мерки, припомня Нова телевизия.

В работната група по изработването им взима участие и българско затворническо сдружение за реабилитация - организацията, основана от Джок Полфрийаман. Едно от местата, които са били посетени от експертите от Европейския комитет е затворът в Бургас, където са настанени 520 души.

„Има килии с по 20 души, има килии с по 15 души”, разказа Васил Колев, който излежава присъда за причиняване на катастрофа. Казва, че през нощта е най-трудно, защото тогава достъп до тоалетна няма. „Използваме пластмасови кофи след като сме заключени”, разказа той.

„През лятото е малко трудно, защото сме много хора и трудно се диша”, обясни Валери Величков, който е осъден на четири години заради нанесена тежка телесна повреда. Той дели килия с 10 души. Имат си и компания - дървеници, хлебарки, мишки. Леглата и завивките пък не си знаят годините. „Килиите отдавна не са ремонтирани, не е правен ремонт, не е боядисвано”, твърди Валери.

Затворът в Бургас е строен през далечната 1938 година. „Не знам да е правена цялостна реконструкция на затвора”, заяви директорът на затвора Бранимир Мангъров и призна: „Обективно са лоши условията”.

Решение обаче трябва да се намери до края на следващата година. Такъв срок е дала Европа. „Там ситуацията е много тежка, защото от една страна липса на тоалетни и е пренаселено”, призна и заместник-министърът на правосъдието Андрей Янкулов. „Ако минимумът за жилищна площ за един затворник е четири квадратни метра, там голяма част от затворниците разполагат с не повече от 2 квадратни метра”, уточни той.

Предвижда се част от затворниците да бъдат преместени в нова сграда близо до Бургас. Тоалетните трябва пък да бъдат ремонтирани до края на годината. Но дали ще има пари за останалите затвори, не е ясно.

„Към момента в проектобюджета не фигурират тези средства”, обясни заместник-министърът. „Става дума за 15-16 млн. лева. Това е по-малко от ремонта на „Цариградско шосе”. Надяваме се и на целево финансиране в рамките на годината”, каза още той.

Българските затвори са най-ужасното място и заради друго - малтретирането на затворниците. Затова от октомври е въведен регистър на травматични увреждания и възможност затворник да бъде освидетелстван от лекар извън затвора. И докато държавата се бави с осигуряването на елементарни битови условия, тя губи стотици хиляди левове от заведени дела от затворници. „Сумата, изплатени досега е от порядъка на 600 000 лева”, съобщи заместник-министърът на правосъдието.

България губи и друго. „В последно време получаваме откази от Германия да изпълнява европейски заповеди на българските власти и да екстрадира определени хора, защото четата докладите и казват, че не можем да осигурим човешки условия за изтърпяване на наказанията”, съобщи Янкулов.

Коментари

Задължително поле