БСП иска средствата на БАН да се увеличат с 12 млн. лв.

Повече средства за култура и наука да бъдат заложени в националния бюджет за 2016 г. За това ще настояват депутатите от "БСП лява България".

"Нужни са по-солидни суми за наука и по-специално за БАН. Няколко години Академията не получава достатъчно средства, за да развива спокойно научна дейност. Тази година имаше минимално увеличение от 400 000 лева, за сметка на по- високата вноска към Европейската метеорологична служба", коментира в понеделник във Велико Търново депутатката от БСП Мариана Бояджиева.

Тя информира, че левицата предлага средствата за БАН да бъдат увеличени с 12 млн. лв. По нейни думи това ще провокира по-голям интерес на младите хора към науката, тъй като работещите в тази сфера получават възнаграждение, съизмеримо с хигиенистите.
Бояджиева изтъкна, че друг проблем, който не търпят отлагане, касае справедливия протест на работещите в музеите, галериите и библиотеките."Възнагражденията на тези хора реално не са коригирани от 2009 год. Те получават между 400 и 500 лв., което не отговаря на тяхната квалификация. Голяма част са с по две висши образования, няколко магистратури, владеят езици", обясни Мариана Бояджиева.

Социалистите предлагат единният разходен стандарт да бъде вдигнат на 11 640 лв. годишно за всяка субсидирана бройка. "Увеличението е с 1200 лв. спрямо сегашния стандарт. Общата необходима сума е 34 млн. лв. Смятам, че това е постижимо за държавния бюджет", коментира Бояджиева.

Тя е изпратила писмо до Министерството на културата, в което пита какви са дефицитите в сферата на сценичните изкуства към края на октомври. В БСП били сигнализирани, че има неразплатени средства към творческите екипи и задължения към фирми. Няма случаи обаче, в които не се превеждат заплати на наетите на щат.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини