Дневният хороскоп на Алена за четвъртък, 27.02.2020

На 27 февруари 2020 да почерпят

Украйна разследва Джо Байдън за намеса в работата на прокуратурата

Вдовицата на Енвер Ходжа почина на 99 години

Комисия от Министерство на културата обследва сградите на пл. „Тройката” в Бургас

Гръцки острови на бунт срещу мигранти Недоволство от строителството на нови лагери

Създадоха робот, който може да усеща болка Чувствителността се дължи на синтетична кожа със сензори

Вижте какво ще решава Министерски съвет утре, 27 февруари 2020 г.

Италианец е приет с температура в габровската болница Резултатите от теста за коронавирус ще излязат след два дни

ООН разтревожена заради безпрецедентната инвазия на скакалци в Африка

Втори починал от коронавируса във Франция

Насила отпуск за карантина – незаконен

Осигуровки за фермер, който е и едноличен търговец

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в четвъртък, 27 февруари 2020

Стартът на тол системата се отлага за 27 март

БСП иска средствата на БАН да се увеличат с 12 млн. лв.

Повече средства за култура и наука да бъдат заложени в националния бюджет за 2016 г. За това ще настояват депутатите от „БСП лява България“.

„Нужни са по-солидни суми за наука и по-специално за БАН. Няколко години Академията не получава достатъчно средства, за да развива спокойно научна дейност. Тази година имаше минимално увеличение от 400 000 лева, за сметка на по- високата вноска към Европейската метеорологична служба“, коментира в понеделник във Велико Търново депутатката от БСП Мариана Бояджиева.

Тя информира, че левицата предлага средствата за БАН да бъдат увеличени с 12 млн. лв. По нейни думи това ще провокира по-голям интерес на младите хора към науката, тъй като работещите в тази сфера получават възнаграждение, съизмеримо с хигиенистите.
Бояджиева изтъкна, че друг проблем, който не търпят отлагане, касае справедливия протест на работещите в музеите, галериите и библиотеките.“Възнагражденията на тези хора реално не са коригирани от 2009 год. Те получават между 400 и 500 лв., което не отговаря на тяхната квалификация. Голяма част са с по две висши образования, няколко магистратури, владеят езици“, обясни Мариана Бояджиева.

Социалистите предлагат единният разходен стандарт да бъде вдигнат на 11 640 лв. годишно за всяка субсидирана бройка. „Увеличението е с 1200 лв. спрямо сегашния стандарт. Общата необходима сума е 34 млн. лв. Смятам, че това е постижимо за държавния бюджет“, коментира Бояджиева.

Тя е изпратила писмо до Министерството на културата, в което пита какви са дефицитите в сферата на сценичните изкуства към края на октомври. В БСП били сигнализирани, че има неразплатени средства към творческите екипи и задължения към фирми. Няма случаи обаче, в които не се превеждат заплати на наетите на щат.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.