Старозагорци разработват "умна" количка за болно дете

Уникална инвалидна количка, която да може да се управлява не само стандартно с джойстик, но и с мисълта. По подобна разработка работят напълно благотворително млади изобретатели от Стара Загора. Те са част от неправителствената организация ZaraLab, която обединява млади хора, занимаващи се с програмиране, електроника и високи технологии.

Те се трогнаха от съдбата на 9-годишния Алекс Недков по време на благотворителното събитие "Хляб и вино", на което бяха събрани 1311 лева за закупуване на електрическа количка, с която страдащият от спинална мускулна атрофия малчуган да може да се придвижва сам.

Младежите от ZaraLab обаче искат да създадат за Алекс уникална количка, която той да може да управлява дори с мисълта си. "Звучи като научна фантастика, но идеята е напълно осъществима и вече работим по реализацията и", посочи Петко Петков.

Той вече се е срещнал с Алекс и семейството му, а за разработката на смелия проект е привлякъл и друг старозагорец, който от няколко години работи в САЩ като главен администратор в Microsoft, имал опит и в конструирането на дронове. Подкрепа получил и от свои колеги, работещи в Англия.

За създаването на уникалната количка ZaraLab вече привлича и други млади българи по света, занимаващи се с високи технологии.

"Планираме да изработим карбоново шаси с два електромотора, а захранването да дава възможност за преход около 30 км с едно зареждане", разказва Петков. Управлението ще бъде стандартно - с джойсти, свързан към малък компютър. Машината ще използва малко ток и ще се управлява лесно от деца.

"Идеята е към този контролер да закачим и приемната част на иновативния сензор Emotiv Insight, чрез който количката ще може да бъде управлявана дори с човешка мисъл", обяснява смело изобретателят от младежко IT сдружение. Това била нова технология, разработвана от около 4-5 години.

Компанията обаче има проблем с интеграцията на сензора с този компютър. "Точно заради това ги помолихме да ни изпратят две бройки, за да я направим ние. Самият сензор има неограничени възможности, но е важно да се знае че това е само сензор. Ние ще "напишем" програмата за управлението му и ще обучим Алекс как да работи с него", добавя Петко. Според него малчуганът знае най-добре какво точно трябва да прави сензора и как да работи. "Ние можем само да го научим как се прави и смятам че ще му бъде забавно", сигурен е младият програмист.

Освен че ще дава възможност за управление на количката с мисълта, въпросният сензор Emotiv Insight може да следи физическата кондиция и здравословното състояние на Алекс. Ако идеята на находчивите старозагорци успее те ще създадат уникална за България технология.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини