БСП: Държавата не е предвидила заплати за 1000 нови кметове

В бюджет 2016 на държавата и в актуализацията на бюджет 2015 не са предвидени средства за заплати на 1000 нови кмета, заяви в Смолян депутатката от БСП Дора Янкова.

Тя обяви, че ще настоява да се предвидят пари, защото в противен случай незаслужено с техните възнаграждения ще се натоварят общините.

"Предложихме в актуализацията на бюджет 2015 да се предвидят средства за ноември и декември за заплатите на новите кметове. Има 1000 новоизбрани кмета, които не са предвидени нито в актуализацията на бюджета, нито в новия бюджет за 2016. На тях им е необходимо да бъдат направени и кабинети, и да им се предвиди и заплащане. Няма как някой да се оплаква, че не са знаели, че по Изборния кодекс ще се увеличат кметовете. Нормално е да знаеш и да си предвидил сумата, която е необходима за заплатите на тези хора. Няма да е нормално в дебата на общините на кметовете да им се каже: Това е за ваша сметка. Това е по решение на НС и спусната от горе дейност и не е редно да са средства от парите на данъкоплатците", каза Янкова.

Тя заяви, че като цяло в актуализацията на бюджет 2015, който ще се дебатира тази седмица, нямало заложен нито лев за общините.

От Левицата настояват да бъдат увеличени парите за капиталови разходи на общинските управи. "Те приоритетно трябва да отидат за общински пътища, защото и в европейските фондове, и в "Региони в растеж", все по-малко остават средствата за общински пътища. А средствата, които ще се получат от увеличението на винетките, около 87 млн. лв., ще отидат в държавната пътна инфраструктура. Тоест общините отново ще бъдат поставени в неравноправно положение спрямо политиката, която държавата има в публичната инфраструктура", заяви Янкова.

От БСП настояват и за 10 млн. лв. увеличение на парите за зимно поддържане на общините.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини