ВТ-Криминалисти откриха канабис в два имота във Великотърновска област

10 години затвор за причинена тежка телесна повреда в Гърция при шофиране

Жилищната сграда в Пловдив, чийто покрив беше отнесен, остава обитаема

Борис Джонсън обеща да изведе Великобритания от ЕС на 31 октомври със или без споразумение

Коя е буквата на живота

Владимир Чуков: Арестуваните за трафик на мигранти са действали от години

Д-р Крис Проктър, главен научен директор на Бритиш Американ Табако пред „Труд“: БАТ трансформира тютюневата индустрия чрез иновации

Пожарът в ТЕЦ „Марица Изток 2“ е напълно загасен и няма замърсяване на околната среда Най-вероятно се касае за технически причини или човешка грешка

Тръмп ще се срещне с Путин на форума на Г-20 в Осака

Изтребителите нямат общо с партийните субсидии Каквито и преговори да водят екипите, ако Бойко Борисов каже, сделка ще има

Евакуираха 2500 души в малък германски град заради две неизбухнали бомби от Втората световна война

Спецпрокуратурата дава подробности за акцията срещу престъпна група за трафик на мигранти

Предупреждения за опасно време и днес, оранжев код в 4 области в страната

КЕВР обсъжда цената на природния газ

Съветът на коалицията ще заседава за партийните субсидии

Скъпите лешояди и евтините хора

Екологията е удобна ниша за черпене на пари

Като студентка по европеистика в Хага основна задача бе да изучаваме феномена „неправителствени организации” или НПО. Там останах с впечатлението, че това са, в повечето случаи, сдружения, които имат някаква идеална цел – къде защита на малолетни от насилие, помощ за малцинствата, превенция на битовия алкохолизъм, защита на обществените пространства за улични музиканти и какво ли още не. Идвайки тук обаче, срещнах едно-единствено НПО, което удобно се е настанило в общественото и медийното пространство, за да защитава уж идеални цели, по не толкова идеален начин. Позволявам си да се позова на пост на Владо Каролев във фейсбук:

„Самообявилите се за най-добри „еколози” в страната от Коалиция „За да остане природата в България” и ПП Зелените имат 4000 публикации за ски, лифтове и писти, докато:

1. Корояд изяде единадесет хиляди декара вековна гора само във Витоша, днес продължава да унищожава гора по западната граница (8 статии за тази екологична катастрофа).

2. Половината популация на пеликани в България измря (62 публикации за тях).

3. Бясна незаконна сеч се вихри из цялата държава (309 статии за нея).

Съжалявам, но всякаква претенция за екология при такава дейност е смешна. Това са си организации, които се хранят предимно с публични средства, а са фокусирани върху техни си лични интереси, често нямащи нищо общо с реалните екологични проблеми. За сравнение, тези „зелени” имат 3899 публикации на тема ски, докато Българска федерация по ски има 1900”.

Преди броени дни попаднах и на публикация за особено скъп вид лешояд – обществена поръчка на стойност 7 милиона евро за опазване популацията на 48 черни лешояда и 10-ина кръстати орли, като 1 750 000 евро са национално финансиране от държавния бюджет, а остатъкът са европейски средства. „Изненадващо”, спечелили поръчката са две неправителствени организации от Коалиция „За да остане природа в България”, а именно – Българско дружество за защита на птиците (БДЗП) и Зелени Балкани. Честно да ви кажа, предвид факта, че съм част от сдружение „Деца с онкохематологични заболявания” и вече поредна година се борим за финансиране от 4 милиона за създаване на възстановителен център за деца и родители, преминали през ада на болестта, 7 милиона за лешояди са възможно най-голямото безумие, за което някога съм чувала.

Преди няколко дни Министерството на здравеопазването не можеше да намери 2 800 000 лева, за да допълни фонда за лечение на деца. С този бюджет са лекувани 1200 деца, т.е. средно по 9200 лева на пациент. Кога ни станаха толкова скъпи лешоядите и толкова евтини хората? Защо някой е решил, че екологията е удобна ниша за черпене на пари, на фона на глада и мизерията, които задушават хората? Аман от лешояди, корояди, бръмбари и листни въшки. Аз искам децата на България да са здрави, а възрастните – спокойни. И хич не ми пука за лешоядите. И без това се хранят с мърша.

*Авторката е журналист в телевизия “България он ер”.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.