Дуел в туитър на Ципрас и Давутоглу заради сваления руски самолет

Гръцкият премиер Алексис Ципрас атакува турския си колега Ахмет Давутоглу в туитър за свалянето на руския самолет Су-24, предизвиквайки ответно мъмрене.

В серия от четири туита, без да прибягва до дипломатичен език, Ципрас нахока Турция за нарушаване на въздушното пространство на Гърция над Егейско море.

“За щастие нашите пилоти не са кибритлии, както вашите бяха към руските”, гласеше първият, след което последваха още три поста: “Случващото се в Егейско море е възмутително и невероятно”; “Ние харчим милиарди за оръжие. Вие - за да нарушавате въздушното ни пространство, ние - за да ви прехващаме.”; “Ние (двете страни) имаме най-съвременните въздушни оръжейни системи, а въпреки това на земята не можем да хванем трафикантите, които давят невинни хора.”

Давутоглу отговори също в туитър: “Коментарите за пилотите трудно се вписват в духа на деня (договореното на срещата на върха ЕС - Турция късно в неделя). Алексис, нека се фокусираме върху позитивния ни дневен ред.”

Гръцката агенция АНА съобщи, че коментарите на Ципрас са резюме от това, което казал на Давутоглу на срещата. Той по-късно изтри постовете си от акаунта си на английски, но ги остави в гръцкия си. И си навлече критики в непоследователност и неумела дипломация от други потребители на туитър. Освен това Ципрас бе сниман как усмихнат се ръкува с Давутоглу в Брюксел.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят