Бойко Борисов разпореди на кметовете: Вдигайте данъците и таксите и събирайте всичко (Обзор)

Премиерът Бойко Борисов разпореди на кметовете да вдигат данъците и таксите и да събират всичко до стотинка. Ако не постигнат пълна събираемост на парите, няма да имат право да искат пари от държавата за покриване на различни проекти. Премиерът говори пред кметовете на ГЕРБ и на Реформаторския блок на конференция за бъдещето на местната власт и възможностите за еврофинансиране.
“Всички кметове, които имат дългове в общините, да станат”, изкомандва Борисов. След ослушване и тих кикот той отново подкани градоначалниците. Тогава почти цялата зала стана права.
Премиерът обяви, че е готов да говори и да обсъжда децентрализацията на местната власт. “Като искаш да имаш естакади, да живееш на бул. “Витоша”, да се возиш на метро, да живееш на жълтите павета, не може местната такса да ти е същата като в някое село”, каза Борисов. “Аз недоумявам защо цената на билетчето за метрото в София е още 1 лев” - с тези думи Борисов извъртя поглед към столичния кмет Йорданка Фандъкова. “Местните данъци и такси са инструменти, с който богатите общини трябва да си регулират бюджетите. Като искаш да живееш в Мюнхен и Виена, таксите и данъците са други, ако искаш да живееш на село, там данъците са други”, допълни Борисов.
Той посочи голямата отговорност на общините за спазване на финансовата дисциплина. “Трябва да сте особено внимателни в обществените поръчки и усвояването на евросредствата, защото ако се подведете, след това чрез финансовите корекции ние трябва да ги даваме от бюджета”, предупреди премиерът. Според него след терористичните актове програмите на правителството рязко завили в сферата на сигурността. “В новия бюджет отидоха рязко парите в тези бюджетни сфери. Ако и вие сте калпави, тези пари трябва директно да бъдат давани от бюджета. Надявам се, че това го разбирате и да престанете да се правите на добри. Преди да дойдете при мен за пари, искам всеки да ми казва какви мерки е предприел и дали си е събрал местните данъци и такси. Такава социална държава като България няма друга, навсякъде всичко се плаща, държим най-ниските данъци и ДДС. Очаквайте тежки финансови корекции - да падат проекти, ако ни хванат за една запетайка”, нареди премиерът. Той разпореди още обществените поръчки да се правят прозрачно и кметовете да избягват изкушенията, тъй като от Европа всичко следят.


Коментари

Задължително поле