Кой е добрият и кой - лошият в сирийската криза

Някои бунтовници срещу Асад станаха малко гадни и сега се наричат „Ислямска държава”

Ако кризата в Сирия е доста объркваща за вас, ето едно кратко обяснение:

Президентът Асад (който е лош) е гаден пич, който станал толкова гаден, че неговият народ се разбунтувал и бунтовниците (които са добри) започнали да печелят войната с него (ура!).

Тогава обаче някои бунтовници станали малко гадни и сега се наричат „Ислямска държава” (която е определено лоша!), докато други от въстаниците продължиха да подкрепят демокрацията (те все още са добри).

Така американците (които са добри) започнаха да бомбардират „Ислямска държава” (които са лоши) и да снабдяват с оръжие сирийските бунтовници (които са добри), за да могат те да се бият с Асад (който все още е лош), което в края на краищата е добро.

На север има една размирна провинция, управлявана от кюрдите, които искат да се бият с „Ислямска държава” (което е добре), но турските власти мислят, че кюрдите са лоши, така че и САЩ заявяват, че те са лоши, въпреки че тайно си мислят, че са добри и затова им дават оръжия да се борят с „Ислямска държава” (което е добре), но това е друга работа.

Да се върнем на Сирия.

Президентът Путин (който е лош, защото превзе Крим и уби доста пичове, включително оня симпатичен руснак в Лондон, който хапна суши с полоний), реши да подкрепи Асад (който все още е лош), като атакува „Ислямска държава” (които също са лоши), което само по себе си е добро нещо.

Но Путин (все още е лош) мисли, че сирийските бунтовници (които са добри) са лоши, така че и тях ги бомбардира и така сериозно ядосва американците (които са добри). И затова американците са доста заети да въоръжават въстаниците (които също са добри).

След това Иран (който беше лош, но сега се съгласи да не строи ядрени оръжия, с които да бомбардира Израел и затова е добър) смята да изпрати сухопътни сили да подкрепят Асад (още е лош) по примера на руснаците (лоши), които в момента имат войници и самолети в Сирия.

Ето как коалиция на Асад (все още е лош), Путин (съвсем лош) и иранците (добри, но по лош начин) ще атакува „Ислямска държава” (които са лоши), което е добро, но също така ще нападнат и сирийските въстаници (които са добри), което е лошо.

Британците (определено са добри въпреки този глупав антисемит начело на лейбъристите - г-н Корбин, който е лош) и американците (също са добри) не могат да атакуват Асад (още е лош), от страх да не притеснят Путин (лош) и Иран (добър/лош) и сега трябва да приемат, че Асад може и да не е толкова лош в сравнение с „Ислямска държава” (суперлоши - спомнете си за Париж през ноември).

Така че Асад (лош) вероятно в момента е добър, поне е по-добър от „Ислямска държава” и тъй като Путин и Иран също се борят с „Ислямска държава”, това може да направи и тях добри. САЩ (още са добри) ще имат проблеми да въоръжават бунтовниците, които са атакувани от руснаците, за да не ядосат г-н Путин (сега е добър) и този симпатичен луд аятолах в Ирак (също добър?), така че американците сега може да бъдат принудени да кажат, че бунтовниците са лоши, или най-малкото да ги оставят в ръцете на собствената им съдба. Това ще накара повечето от бунтовниците да избягат в Турция, вероятно и в Европа, а оттам да се влеят в редиците на „Ислямска държава” (които са си постоянно лоши).

За мюсюлманите сунити атаките на мюсюлманите шиити (Асад и Иран), подкрепяни от руснаците, ще бъдат възприети като Свещена война. Заради това бойците на „Ислямска държава” ще бъдат възприети от сунитите като единствените джихадисти, които водят Свещената война, и заради това много мюсюлмани ще приемат, че „Ислямска държава” е добра (брей!).

Сунитите още ще оценят липсата на подкрепа от страна на Великобритания и САЩ за бунтовниците сунити като своеобразно предателство (май имат право?!) и затова тези две държави ще бъдат възприети като лоши.

Ето как в конфликта сега се появяват САЩ (сега са лоши) и Великобритания (също лоша), които оказват ограничена подкрепа за сунитите въстаници (лоши), много от които търсят помощ от „Ислямска държава” (добри/лоши) в борбата срещу Асад (сега е добър) - който заедно с Иран (също добър) и Путин (сега набира имидж като добър), се опитва да си върне страната, която той (Асад) е управлявал, преди всичко това да започне.

Разбрахте ли?

* Даниел Гордис е коментатор на израелския вестник “Джерусалем пост” и “Блумбърг вюс”. Автор е на над 10 книги на политическа тематика. В момента пише история на Израел, която предстои да бъде издадена от “Харпър Колинс” през 2017 г. Гордис е старши вицепрезидент на колежа “Шалем” в Ерусалим.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Анализи