Тинко гръмнат часове преди да продаде хотела си в Златните

Бизнесменът Тинко Георгиев, е трябвало в сряда да изповяда при нотариус сделка с имот. Няколко куршума го застигнали само часове преди да подпише продажбата на хотела си "Владислав" в Златни пясъци, научи "Труд". С парите смятал да се разплати с доставчици на стоки и услуги, към които влачил дългове още от летния сезон. Но според друга версия просто е искал да се отърве от хотела.

Според запознати бизнесменът признавал, че е бил отвлечен в края на 2004 от хора на сочения за наркобос Иво Иванов-Гела и принуден да му го прехвърли. След дълга съдебна сага Георгиев си върнал ваканционния имот, но споделял, че мутрите продължават да го притискат. Разследващите проверяват и данни, според които убитият се е занимавал с лихварство и измами. Разпродавал е доста имоти и скъпи коли.

Тинко Георгиев е от балчишкото село Църква, но хората там са го виждали през последните години да идва само да си прибира призовките за дела в кметството. Местните твърдят, че първите си пари натрупал от търговия с жито, заради което му казвали Тинко Зърнаря. След това завъртял заведение под аренда в Албена и 10 г. стопанисвал хотел "Здравец" в курорта. По-късно фирмата му "Здравец тур" инвестирала в Златни пясъци, където купил хотел "Владислав Варненчик", оценяван за 15 млн.лв., и дялове в друг хотел - "Грийн парк". Въпреки че бил доста богат, бизнесменът така и не дарил нищо за новия параклис в родното си село Църква, което години наред беше без храм. Затова пък бил доста щедър с жените си и на всяка оставил или къща или апартамент, разказаха още местните.

Жестоката екзекуция на 65-годишния хотелиер, станала минути преди 17 часа в сряда вдигна на крак полицията, която блокира изходите на Варна. В града дори и в пика на летния сезон не е имало такова огромно задръстване заради завардените улици, но убиецът така и не беше заловен.

Варненската окръжна прокуратура образува досъдебно производство за предумишлено убийство срещу неизвестен извършител. Според криминалисти две охранителни камери на триетажната кооперация на ул. "Хан Крум", където живее жертвата, са заснели килъра. Той е бил мъж, облечен с палто, имал мустаци и носил шапка с козирка. Надупчил е на решето хотелиера и вероятно е използвал заглушител, защото никой от съседите не е чул изстрели. Извършителят на мократа поръчка не се е поколебал да действа само на 100-150 м от ОД на МВР във Варна. В съседната кооперация живее шефката на Варненския апелативен съд Ванухи Аракелян, а през улицата са Арменската църква и едно от най-големите училища в града. Взлом е нямало и вероятно жертвата е познавала своя екзекутор, за да го допусне до дома си.

Първа младата съпруга на бизнесмена е открила тялото му и сигнализирала на тел. 112. Вчера през полицейския кордон пред блокчето премина само руса млада жена с малко момиченце, която отпраши с един от джиповете в двора. Според съседи семейството имало малка дъщеричка, а Тинко имал и голям син от друг брак. Комшиите обаче не го познавали добре, защото бил затворен. В кварталния магазин виждали само жена му, която пазарувала солидно и правела добър оборот.

Иво Гела се покри, докато го разследват

Старият враг на убития Тинко Георгиев - Иво Иванов-Гела, от месеци е в неизвестност, въпреки че го издирва Интерпол. На 3 април след масирана полицейска акция във Варна бяха изловени шестима от ортаците му по започнато от спецпрокуратурата разследване. То касае дейността на организирана престъпна група начело с Гела, занимавала се от 2001 г. насам с рекет, отвличания, пласмент на дрога и убийства. Ченгетата претарашиха официте на Гела в луксозна бизнессграда, но самият той не бе открит. Години наред Иванов бе дясна ръка на боса на ВИС Георги Илиев по Черноморието. През 2003 г. в доклад на Центъра за изследване на демокрацията той бе посочен като тартор на наркодилърите във Варна. Извън сенчестия бизнес, Иванов въртеше търговия със зърно и петрол. Според запознати той отдавна се преместил да живее в република от ОНД. Според други пък контролирал делата си у нас от Турция.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право