Борисов: България подкрепя създаване на агенция за обща охрана по външните граници

България категорично подкрепя предложението за създаване на агенция за обща охрана по външните граници. Това каза пред журналисти премиерът Бойко Борисов в Брюксел след срещата му с канцлера Ангела Меркел, предаде репортер на Агенция „Фокус” .

„България се справя сама, разбира се, ако има финансова помощ, не бихме я отказали. Тези, които не се справят и напливът е такъв, че би могъл да застраши Шенгенското пространство. Нека всички да се стегнат сами и да се оправят. Ако не могат, разбира се, че другите трябва да помогнат, включително и с хора”, заяви Борисов като изтъкна, че в момента България помага на Словения със специалисти.

„България категорично подкрепя предложението за създаване на агенция, защото всеки се налага помощ на всеки, който не се справя. Както ние бихме искали да ни помогнат сега със свои пратеници в съдебната реформа, да наблюдават всяка една стъпка, която правим и да сме сигурни, че е стъпка в правилната посока”, посочи министър-председателят. Според него това не е обидно за държавата. „Ако не се справяш и е видно, че хората не го одобряват, а ние искаме да станем по-добре, защо да не ни помогнат с двама-трима експерти?”, отбеляза Борисов. По думите му, така колегите от Европа ще са наясно какво се прави във всяка страна.

„В Европа би трябвало да могат да влизат хора, които са минали през КПП, взети са им отпечатъци, регистрирани са и ако държавите, в които искат да отидат, биха ги приели, тогава да отиват, иначе се връщат обратно по родните им места”, допълни Бойко Борисов.

 Колеги премиери от ЕНП даваха страната ни за пример и настояха предложението България да бъде приета в Шенген да бъде извадено

Жан- Клод Юнкер, Виктор Орбан и колеги премиери от ЕНП даваха страната ни за пример и настояха предложението България да бъде приета в Шенген да бъде извадено. Това каза пред журналисти премиерът Бойко Борисов. Сред основните теми по време на срещата е била бежанската вълна. Премиерът заяви, че е запознал Меркел със случилото се по време на срещата му с турския премиер Ахмет Давутоглу, както и с коментарите на британския премиер Дейвид Камерън. „Говорихме и за новите решения, за това, което многократно предлагаме”, допълни премиерът. „По тази точка искам да благодаря на Жан Клод Юнкер на Виктор Орбан и всички колеги премиери, които присъстваха на ЕНП и даваха България за пример. Те даваха пример България и настояваха да бъде извадено предложението страната ни да бъде приета в Шенген за начина по който охранява своята граница”, обясни министър-председателят. 

Коментари

Задължително поле