Театърът във Велико Търново само с български заглавия през януари

С месец на българските заглавия стартира творческата си дейност през новата година Музикално драматичният театър /МДТ/ “Константин Кисимов” във Велико Търново. През януари актьорите ще представят пред публиката четири от своите знакови заглавия. Билетите за всички спектакли от поредицата ще се продават на преференциални цени от 5 лева.

Първата постановка е класическата комедия “Свекърва” по Антон Страшимиров. Юбилейното 50-то представление ще бъде на 14 януари в камерна зала на МДТ. Заглавието ще бъде играно и на 21 януари. То е в афиша на театъра от 2011 г., а негов режисьор е Димитър Шарков. „Спектакълът поставя злободневни проблеми, свързани с кризата на българския дух в нашето общество. Чрез палитра от разнообразни образи, които живеят сред нас днес, той е като гротеска на съвременните български нрави”, припомнят от храма на Мелпомена в старата столица.

В постановката участва целият драматичен състав на театъра. В главната роля на свекървата зрителите отново ще видят Цанка Цанева. На сцената й партнират Милен Иванов, Силвия Шекилова, Стефка Златкова, Виктор Терзийски, Стефка Петрова, Иван Митев, Стефан Методиев. Всички те участват в “Свекърва” от създаването му до сега. Единственото ново попълнение в екипа е актьорът Дончо Дончев.

На 22 януари в голяма зала трупата ще представи историческия спектакъл “Величието на Асеневци”. На 26 януари жителите и гостите на старата столица ще могат да гледат “Църква за вълци”.

Маратонът с постановки на български автори приключва на 28 януари с още едно юбилейно представление. За 50-ти път ще бъде представен мюзикълът “Българи от старо време” по едноименната оперета и повестта на Любен Каравелов.
«Това е сред най-играните музикални заглавия на театъра, което бе възстановено през 2011 г. от режисьора Марио Николов. Музиката е на Асен Карастоянов, а либретото -на Коста Райнов. Диригент на мюзикъла е Славил Димитров, а сценографията и костюмите са дело на Лидия Къркеланова. В спектакъла освен солистите, хора, балета и оркестъра на театъра участва и фолклорен ансамбъл "Искра" с ръководител Борислав Ангелов”, обясняват великотърновски театрали.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Култура