Лазар Лазаров: Ситуацията по пътищата е нормална, няма бедстващи автомобили

Ситуацията по пътищата е нормална, при този трафик и снеговалеж нямаме проблеми към настоящия момент, каза инж. Лазар Лазаров, председател на УС на Агенция „Пътна инфраструктура”, цитиран от Фокус.

„Имайки предвид празниците, очаквахме затруднения особено на входовете на София. Вчерашния ден имаше усилен трафик в районите на входовете от юг, посока Гърция. Това са едни от големите ни зимни курорти. Трафикът на Симитли, където се събира пътят Банско към Разлог, се осъществява с нормална скорост. На качването на Предела в посока Банско има по-натоварен трафик, но това е вследствие на зимните условия”, каза той.

По думите му, движението от Сърбия към София също е нормално. По отношение на пътя от Видин към Ботевград през Монтана и Враца той поясни, че има едно свлачище с обход и там движението е с намалена скорост.

„Нямаме информация за бедстващи автомобили. В момента в източната част ситуацията е нормална, движението се извършва без проблеми”, заяви инж. Лазар Лазаров. Той поясни, че Проходът на Републиката е почистен и движението е нормално. По думите му, проходът Шипка също е изчистен.

„С проходите нямаме проблеми. Това е ситуацията по пътищата, нормална е при този трафик и снеговалеж нямаме проблеми към настоящия момент. Надявам се всички да се прибират нормално”, посочи той. Според него очакванията на хората пътищата да бъдат на черно са малко оптимистични. „Нашите минимални изисквания за трети клас пътища са 10 см. снежна покривка. Това е значителна покривка от сняг”, обясни инж. Лазаров. По думите му не би следвало да има проблем, след като автомобилът е със зимни губи. „За втори клас минималните изисквания са 5 см. Аналогичен е за автомагистрали - 3 см. Автомобилите трябва да са оборудвани за зимни условия. Имайки предвид и големия трафик неимоверно движението ще бъде с по-ниска скорост”, каза инж. Лазар Лазаров и отправи апел към шофьорите да имат по-здрави нерви и да не предприемат рискови изпреварвания.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини