Снежен капан в половин България, населени места без ток, училища в дървена ваканция

Снежно бедствие в половин България след започналите снеговалежи от събота насам. В Кнежа са натрупали 27 см сняг, в Ловеч – 26 см, а във Враца, Монтана и Елхово – по 23, а за сравнение в София снежната покривка е 6 см.

Преустановен е учебният процес в 52 училища в страната, съобщиха от МОН.

Къде са затворени пътищата

Затворени са „Върбишкият”, „Златишкият” и „Троянският” проход. През проходите „Рожен” и „Превала” всички превозни средства трябва да се движат с вериги, а камионите без ремаркета и полуремаркета. През „Петрохан” е забранено движението на камиони над 12 тона.

Остават ограниченията за камиони и в областите Плевен, Ловеч, Габрово, Велико Търново, Шумен. От Агенция „Пътна инфраструктура” съобщиха, че в момента трасетата се обработват със соли и химикали, предаде Нова тв.

През нощта само на територията на Шумен са били затворени всички пътища за всички автомобили.

От АПИ очакват и следващата нощ да е много тежка.

Бургаско

В община Камено с 2 дни е удължена ученическата ваканция заради снежната покривка, съобщи бТВ.

Неучебен ще бъде денят и за децата от селата Изворище и Драганово, които не могат да стигнат до училището в бургаския квартал „Банево“.

Допълнителна ваканция ще имат и възпитаниците на училището в бургаското село Маринка. Причината е проблем с електрозахранването, което не позволява нормална работа на парното и сградата не може да бъде затоплена.

Общо 9 населени места в Бургаска област са без електрозахранване към момента. Това са селата Извор, Маринка, Каменар, Лъка, Емона, Братово, Бродилово, Атия и част от Свети Влас. Авариите са на различни места по въздушните електропроводи, а по отстраняването им работят 50 човека.

Всички основни пътища в област Бургас са проходими.

Смолянско

Въведена е забрана за движение на товарни автомобили с ремаркета и полуремаркета в цяла Смолянска област, предаде bTV.

Всички автомобили трябва да се движат с вериги през прохода „Печинско”, съобщават от областно пътно управление. Отпадна въведеното от снощи ограничение за автомобилите да се движат с вериги през проходите „Рожен”, „Пампорово” и „Превала”.

Снежната покривка в областта е от 10 до 20 см. 75 машини на пътното работят на терен за почистване на републиканската пътна мрежа.

Няма затворени пътища. През нощта в службата не са получавали сигнали за закъсали автомобили и за други инциденти, които да затрудняват движението на моторните превозни средства. В Смолян основните пътни артерии са почистени.

Стара Загора

Отпадат ограниченията за движение с вериги за всички МПС през прохода “Печинско”, остава в сила ограничението за движение с ремаркета и полуремаркета. Всички пътища от Републиканската пътна мрежа са проходими при зимни условия, съобщават от Областното пътно управление.

От там са категорични, че цялата налична техника работи по разчистването на пътната мрежа. Видимостта е добра, температурите са между минус 15 и минус 8 градуса.

Отворен за тежкотоварни автомобили е и пътят Стара Загора-Змейово-Ягода-Тулово-Мъглиж.

Коментари

Задължително поле