Всички обичат Маша

Тя е едно момиче, което обича панталони, каквито носи Роки Балбоа. Видите ли я, не можете да я сбъркате. Това се отнася поне за почти всички мъже на планетата. Нейното име е Мария Шарапова. Нетрадиционният идол за феновете. Появи ли се публично, до нея няма обичайния пресаташе, който да „блокира“ неудобните въпроси. Почти винаги носи маратонки, но и скъп часовник. Има ли презентация, зад нея е логото на „Порше“ - германския символ на спортните автомобили. Нито колата, нито часовникът, нито панталоните обаче са важни. В центъра е красивата Маша.

Десет години поред американското списание „Форбс“ обявява, че Шарапова печели най-много пари сред всички спортистки на планетата. Наистина ли? Та тя даже не е №1 в своя спорт.

„Обичам да се забавлявам, а кортът е моята сцена“, смее се Мария. Рускинята разглежда турнир от Големия шлем като рок концерт. А там „няма нищо по-хубаво от това човек да си купи билет, за да те гледа.“

Голямото сравнение – Шарапова или Серина Уилямс? Светските хроники твърдят, че и двете са били много близо до сърцето на Григор Димитров. За Маша е официално. На корта разликата е очевидна - 18 поредни победи за американката. Шарапова се задоволява във всяка от последните 12 години да печели турнир. През 2015-а това й се отдаде в Брисбейн и Рим. От тенис в сметката й постъпиха 3,95 милиона долара. Спортните успехи означаваха четвърто място в световната ранглиста и шесто по пари за 2015-а само от тенис.

Стига със спорт! Името Мария Шарапова обаче вкара в банковата сметка 27 милиона долара за 12 месеца. Парите се леят от реклами на спортни артикули, часовници, обеци, гумени мечета. Маша печели повече от автомобилната състезателка Даница Патрик и голфърката Стейси Люис.

Спортът е странна сфера. Почти винаги в него печелят най-големите. Дейвид Бекъм например никога не взе „Златна топка“, но маркетинговият му трансфер в „Лос Анджелис Галакси“ му донесе около 50 милиона долара. А сънародничката на Маша - красавицата Анна Курникова, никога не спечели тенис турнир, но атрактивността й бе изумителна.

В тениса Серина властва на корта. Като чудо се определи разминаването й с Голям шлем след отпадането на Откритото първенство на САЩ. Но въпреки могъществото си в спорта Уилямс спечели с 10 милиона долара по-малко от Шарапова за годината. По света мнозина изригват - това е сексизъм и расизъм. Вестник „Ню Йорк таймс“ хвали „мощното тяло“ на Серина. А определящият финансите „Форбс“ говори за „плашещо присъствие на корта“. Какво бихте казали за списание „Ролинг Стоунс“? Там написаха, че играта на Уилямс е като владичеството на Ким Чен Ун в Северна Корея.

Мария знае как да върти парите и как светът да я обича. Още като млад талант американски репортер я попита: „Титла на „Уимбълдън“ или 20 милиона долара в сметката?“ Маша отвръща: „Разбира се, че „Уимбълдън“! След това милионите ще потекат.“

През годините Шарапова майсторски слаломира между скандалите. Просто бяга от тях. Дори раздялата с Григор Димитров мина като по учебник по дипломация.

Две останаха големите цели на Шарапова. Първата е планирана за тази година - да стане олимпийска шампионка в Рио де Жанейро. Това е единствената голяма титла, която липсва във витрината й. Най-важната цел обаче е на тихия фронт. „Всичко съм направила, време е да имам семейство и искам да стана майка“, отсича Шарапова.

Шарапова спечели всички важни турнири

Само десет са тенисистките, които са спечелили всички турнири с марката „Голям шлем“. Мария Шарапова е една от тях. Светът се захласна по нея, когато през 2004-а и едва на 17 г. Маша триумфира на свещената трева на „Уимбълдън“. Две години по-късно - още като тийнейджър, Шарапова вече бе шампионка и на Откритото първенство на САЩ. Това е любимата й периодичност. След още две Маша спечели титлата на Аутстрелиън Оупън. А последните два големи трофея са от „Ролан Гарос“ - през 2012 и 2014 г.

Когато бе на 7, Шарапова напусна родния Сочи, за да заживее във Флорида. А там, в ръцете на славния треньор Ник Болатиери, всички мечти могат да станат реалност. Особено когато си Мария Шарапова.

Коментари

Задължително поле