Търсят половин милион, за да спасят Аладжата от срутване

Най-известният скален манастир край морето се нуждае от спешен ремонт, за да не бъде затворен за посетители през сезон 2016 г. Необходими са близо половин милион лева за цялостна консервация на катакомбите и Аладжа манастир, каквато не е правена от 60-те години на миналия век, обясни за "Труд" уредникът му Валери Кинов. Миналата година е имало три срутвания, като при последното откъртен камък по чудо не се е стоварил върху семейство по време на разходката им в скалната обител.

Ерозията е много силна, а геологичните надвиснали образувания са от сарматския период, който датира отпреди 15 млн. години и стават все по-опасни за посетителите. Добрата новина е, че държавата в момента прехвърля собствеността на няколко културно-исторически паметници от министерство на културата на община Варна, между които и Аладжата. По този начин Археологическият музей във Варна, който стопанисва скалния манастир, ще може да кандидатства по международните програми.
Във ведомството на Вежди Рашидов има готов проект за обителта на стойност 1.5 млн.евро, от които 250 хиляди евро са за укрепване и консервация. В момента върви международен одит на проектите, а и траншът по т.н. Норвежка програма е затворен. Но ще има шанс за кандидатстване по други международни програми, след като се приключи с процедурата по прехвърляне на собствеността на община Варна, смята Валери Кинов. А и държавата може да финансира укрепването на една от най-големите културно-исторически забележителности край морето, както е правила до 1996-97 г., когато е поотпускала суми за тази цел.
Аладжата се посещава годишно от близо 60 000 туристи - деца, възрастни, българи и чужденци. Една от големите атракции е уникалният аудио-визуален спектакъл "Легендите на Аладжа манастир", който разказва и най-интересната от тях за покровителя на монашеската обител -Рим папа.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България