След труса в ДПС: Миков подкрепи Доган и нападна Местан (обзор)

След десетдневно мълчание лидерът на БСП Михаил Миков застана на страната на Ахмед Доган в скандала с изключването на Лютви Местан от ДПС. Социалистът оцени „анализа“ на Доган като „добър“ и намекна, че част от констатациите в него съвпадат с позиции на левицата. В предколедното си слово почетният председател на ДПС разкритикува наследника си за протурската му позиция за сваления руски самолет, а дни по-късно Местан бе свален от всички постове в движението. След случката със самолета БСП застана на страната на Русия.

Макар че вчера обяви, че коментарът на процесите в ДПС е нарушаване на добрия тон, Миков дори нападна Местан за поведението му. Без да спомене името му, социалистът разкритикува "продължителното присъствие" на бившия вече лидер на ДПС в турското посолство, информации за което се появиха около Коледа.

„Нямам спомен политик от БСП да се е крил в посолство дори когато в началото на прехода крещяха „БСП в Сибир". Това е въпрос на морал и почтеност, и то може би още от времето на Петко Каравелов“, каза Миков.

Соцлидерът поде и въпроса за националната сигурност в контекста на случващото се около ДПС. Той заяви: „В контекста на поведение на Турция, което надхвърля нормални, приятелски, добросъседски отношения, български политици не утвърждават националния авторитет на България.“ Според него е важно къде се позиционира страната ни, защото, макар и „в сянката на един мощен съсед“, не трябва да загуби геополитическите си позиции.

БСП очаква ДПС да изчисти профила си на опозиционна сила, както и да види какви позиции ще заемат напусналите депутати.

Местан обявява нова партия на Ивановден?

Изключеният от ДПС доскорошен лидер Лютви Местан ще обяви бъдещите си политически планове на Ивановден. Очаква се той да даде пресконфенция в БТА, на която да обяви дали ще прави партия, която да е алтернатива на движението. Според сайта rodopi24.blogspot.bg, който пръв публикува словото на Ахмед Доган, вече се подготвя създаването на такава формация, а сред учредителите ще бъдат депутати, бизнесмени и духовници.

След изключването на Местан от ДПС от парламентарната група на партията си тръгнаха четирима депутати - Мариана Георгиева, Хюсеин Хафъзов, Шабанали Ахмед и Айдоан Али. Движението напуснаха и бившият областен управител на Пловдив Венцислав Каймаканов и и доскорошният областен лидер на ДПС в Кърджали и кмет на Джебел Бахри Юмер. Очаква се те да последват Местан, ако има нов проект.

Пресконференцията на вече бившия лидер на ДПС ще се състои на 7 януари, след като имаше противоречиви информации за провеждането и. Първо се пусна слух, че Местан ще говори вчера в хотел „Принцес“, но такава пресконференция не се състоя. После се чу, че Местан ще говори днес - на Богоявление, но датата на пресконференцията бе сменена.
След изключването си от ДПС Местан е говорил в Момчилград. На 26 декември м.г. rodopi24.blogspot.bg съобщи, че той е намекнал за нова формация, като е заявил, че „ще бъде чуто желанието на избирателите“.

И БСП подхваща изборите

И БСП подготвя идеи за ремонт на Изборния кодекс, с които да се гарантира честността на изборите и да се „консолидира политическото представителство в националната и местната власт“.

След ваканцията ГЕРБ се очаква да поиска всички политически сили да дадат предложения за промени в Изборния кодекс. Повечето партии планират увеличаване на прага или тотално отпадане на преференцията при избор на общински съветници.
Ще се търсят и нови начини за отчитане на изборните резултати.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика