Ударно изнасят пшеница през Пристанище Варна

Износът на пшеница за второто шестмесечие на тази година достига 1, 018 млн. тона, което е с 46,6% повече спрямо същия период на 2014 г. Това показват последните данни, публикувани от министерството на земеделието. Количествата са изнесени през Пристанище Варна, уточняват от ведомството.

За сравнение миналата година през този период са изнесени едва 695 хил. тона.

В същото време износът на рапица и ечемик са съответно с около 35% и 44% под миналогодишните.

През последната седмица през Пристанище Варна, откъдето традиционно се осъществява основна част от износа на зърнени и маслодайни култури, са изнесени 27,2 хил. тона пшеница, а експорт на ечемик и рапица не е реализиран.

През периода 01 септември – 27 декември 2015 г. износът на царевица през Пристанище Варна намалява с 69,3% на годишна база, докато този на слънчоглед изпреварва миналогодишния с около 5%, отчитат още от земеделското министерство.
През последната седмица през пристанището не са преминавали товари с двете култури.

Цените на повечето зърнени и маслодайни култури са по-високи през втората половина на 2015 г. спрямо същия период на предходната, показват данните на МЗХ.

По-слабо е поскъпването при фуражната пшеница и ечемика - съответно с 3,4% и 5,1% и чувствително - при царевицата, рапицата и слънчогледа - с между 14,8% и 21,2%. Изключение прави средната изкупна цена на хлебната пшеница, която е с 1% по-ниска спрямо нивото отпреди една година.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес