СЕМ сезира британския регулатор за филма „България, моя земя“ на „Ал Джазира“

СЕМ ще сезира британския регулатор за филма „България, моя земя" на катарската телевизия „Ал Джазира”, който беше излъчен на 16 декември. Това заяви Мария Стоянова, член на СЕМ и официален представител на България в групата на европейските регулатори ЕРГА, в интервю за „Фокус”. Лентата, която представя българските турци като мъченици, е на журналистката Йелда Янат Багджи и предизвика остри рекации и гневни коментари в социалните мрежи у нас. ВМРО дори поиска от Министерство на външните работи да изпрати остра нота до Турция.

Във филма е застъпена тезата, че прикритата дискриминация срещу българските турци остава, както и явният расизъм от страна на крайните националисти и крайнодесните политически партии, а българските турци продължават да срещат трудности в желанието си да получат пълна религиозна свобода и образование на турски език, както и да се преборят за равнопоставеност в земя, която обитават от поколения.

СЕМ не само има възможност да бъде активен по случая, но и на първото заседание на регулатора след празниците, на 5 януари, Стоянова е предложила на колегите си да сезират британския регулатор „Офком”, тъй като телевизия „Ал Джазира” е регистрирана за излъчване на територията на Европа именно във Великобритания. „Взехме решение с останалите членове на СЕМ в спешен порядък да прегледаме отново филма за съответствие с Директивата за аудиовизуалните медийни услуги”, обясни тя. „Възнамеряваме в най-кратки срокове да се обърнем с писмо към нашите колеги във Великобритания. Ако те преценят, че има нарушение според техния закон, тогава ако бъде наложена санкция според британското законодателство”, допълни тя.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини