Мъж открадна две туби антифриз от бензиностанция

Серхат Теоман има сериозна връзка с колежка

21 ранени, след като автобус се вряза в спирка в Германия

Вучич попитал руския посланик защо техен полковник дава пари на сръбски офицери

Шофьор с „Волга“ кара в насрещното на магистрала „Тракия“

Опасен въздух в Австралия заради дима от пожарите

Дъждовно и студено време ни очаква днес

Мачовете и спортът по телевизията днес, петък, 22 ноември 2019

Дневен хороскоп на Алена за петък, 22.11.2019

На 22 ноември 2019 да почерпят

Защо говорим и ходим насън

Нетаняху отрече обвиненията в корупция Израелският премиер заяви, че делото срещу него е равносилно на преврат

Търговската война на САЩ с Китай е пред въоръжен конфликт Това смята бившият държавен секретар Хенри Кисинджър

Сърбия и Русия в шпионска афера (обзор) Представител на Белград замеси и България

България поиска сътрудничество с всички европейски държави във връзка с борбата с трафика на културни ценности

Валентина Григорова, директор „Злато и нумизматика“ във Fibank: Златото достига $1200 за тройунция през 2016 г.

Цената на златото може да достигне, а дори и да надхвърли 1200 долара за тройунция през 2016 г., прогнозира пред „Труд“ Валентина Григорова-Генчева, директор „Злато и нумизматика“ във Fibank.

„Причината е, че дългоочакваното решение на Федералния резерв на САЩ за вдигане на лихвите, не доведе до отлив от инвестиции в злато и спад в цената на благородния метал. И през декември инвеститорите продължиха активно да влагат средства в злато като още в първите дни на 2016-та цената на благородния метал отбеляза 5% ръст. Традиционно в среда на глобална финансова несигурност, своеобразна валутна война и политическа нестабилност благородните метали започват да играят роля на стабилизатор и защитник на инвестиционните портфейли“, обясни Григорова.

По думите й през последното тримесечие на 2015 г. търсенето на инвестиционно злато в банката се е засилило.

„Отново имаше клиенти, които купуваха по няколко килограма злато под формата на кюлчета от един килограм, но през последните две-три години повечето инвеститори се ориентират към малки разфасовки на златни кюлчета от 20, 50 и 100 грама и монети от 1 тройунция (31.1035 грама). Хората предпочитат да могат бързо да обърнат в живи пари наличността и спестяванията си. Особено голям бе интересът към всички юбилейни монети, като последната емитирана монета от БНБ, златната „Св. Мина”, вече е почти напълно изчерпана. По традиция около Коледа и Нова година хората купуват скъпи подаръци, немалка част от които са красивите златни и сребърни кюлчета за започващата в началото на февруари Година на маймуната, кюлчетата-медальони „Дървото на живота” и др. с религиозна тематика“, каза Григорова.

Малките разфасовки на инвестиционно злато могат по-лесно да се изнасят и продават в чужбина на конкурентни цени на големи пазари като Франция, Германия, Австрия. От края на 2012 година в рамките на Европейския съюз инвестиционното злато не подлежи на деклариране, освен при изрично поискване от страна на митнически служител. Единствено трябва да се носи фактура и сертификат за пренасяното злато. За страните извън ЕС остава валидно правилото злато до 37 грама да не се декларира, но над това количество се обявява пред митницата.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.