Валентина Григорова, директор "Злато и нумизматика" във Fibank: Златото достига $1200 за тройунция през 2016 г.

Цената на златото може да достигне, а дори и да надхвърли 1200 долара за тройунция през 2016 г., прогнозира пред „Труд“ Валентина Григорова-Генчева, директор "Злато и нумизматика" във Fibank.

„Причината е, че дългоочакваното решение на Федералния резерв на САЩ за вдигане на лихвите, не доведе до отлив от инвестиции в злато и спад в цената на благородния метал. И през декември инвеститорите продължиха активно да влагат средства в злато като още в първите дни на 2016-та цената на благородния метал отбеляза 5% ръст. Традиционно в среда на глобална финансова несигурност, своеобразна валутна война и политическа нестабилност благородните метали започват да играят роля на стабилизатор и защитник на инвестиционните портфейли“, обясни Григорова.

По думите й през последното тримесечие на 2015 г. търсенето на инвестиционно злато в банката се е засилило.

„Отново имаше клиенти, които купуваха по няколко килограма злато под формата на кюлчета от един килограм, но през последните две-три години повечето инвеститори се ориентират към малки разфасовки на златни кюлчета от 20, 50 и 100 грама и монети от 1 тройунция (31.1035 грама). Хората предпочитат да могат бързо да обърнат в живи пари наличността и спестяванията си. Особено голям бе интересът към всички юбилейни монети, като последната емитирана монета от БНБ, златната „Св. Мина”, вече е почти напълно изчерпана. По традиция около Коледа и Нова година хората купуват скъпи подаръци, немалка част от които са красивите златни и сребърни кюлчета за започващата в началото на февруари Година на маймуната, кюлчетата-медальони „Дървото на живота” и др. с религиозна тематика“, каза Григорова.

Малките разфасовки на инвестиционно злато могат по-лесно да се изнасят и продават в чужбина на конкурентни цени на големи пазари като Франция, Германия, Австрия. От края на 2012 година в рамките на Европейския съюз инвестиционното злато не подлежи на деклариране, освен при изрично поискване от страна на митнически служител. Единствено трябва да се носи фактура и сертификат за пренасяното злато. За страните извън ЕС остава валидно правилото злато до 37 грама да не се декларира, но над това количество се обявява пред митницата.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Инвестиции