Осинови полицай - дари МВР

Преди години ръководството на Столичния зоопарк стартира прекрасна инициатива. Фирми и граждани получиха възможност да осиновят харесано от тях животно. Грижите се състояха единствено в даване на пари или купуване на храна. Слага се и табелка на клетката, за да се види кой е баш благодетелят на животното.

Преди 10-ина години Министерството на вътрешните работи също стартира една инициатива - да взема дарения. В началото подаръците идваха от фирма „Безконтактни мултиплексорни вериги“ ЕООД, която до 2014 г. беше 100% собственост на МВР. Фирмата се занимаваше основно с организиране и поставяне на регистрационните номера на колите.

В свое разследване в края на 2013 г. "Труд" разкри, че между МВР и БМВ ЕООД е имало договор, в който цената на една табела за производителя е била 13 лв. А хората плащаха на касите на КАТ 75 лв. за тази услуга. Разликата се е прибирала в бюджета на БМВ ЕООД, а печалбата на фирмата се е връщала счетоводно в министерството под формата на дарения. Така на практика всеки гражданин, който регистрираше автомобил в КАТ, плащаше своеобразен данък МВР. Договорът на БМВ с МВР изтече на 18 февруари 2014 г., а новите производители веднага свалиха цената на една регистрационна табела на 4,80 лв. БМВ даряваше собственото си министерство с коли, мотори, компютри, принтери и всякакви консумативи. И тъй като законът не го изисква, те не провеждаха обществени поръчки. Няколко разследвания на вестника доказаха, че дарените вещи струват няколко пъти по-скъпо от същите, продавани на свободния пазар.

Но на полицията й се отвори апетитът и започна да приема пари отвсякъде. За три месеца през 2011 г. ведомството отчете 6,5 млн. лв от подеяния. Сред крупните дарители бяха фирми, свързани с осъдения на първа инстанция за източване на близо 17 млн. лв. ДДС енергиен бос Христо Ковачки. ТЕЦ "Бобов дол" за две години и половина бе заделил 15 300 литра гориво за полицията. "Въгледобив Бобов дол" ЕООД е дало 6300 литра. ФК "Миньор" е подпомагал с канцеларски материали на полицията в Перник през 2010 г. „ЛУКойл България" традиционно спонсорираше полицията в Бургас. Мнозина бяха и частните лица, които наливаха бензин и купуваха ангренажни ремъци на местните полицаи.

През лятото на 2013 г. вътрешният министър Цветлин Йовчев забрани на ведомството да приема каквито и да е дарения. На 12 август 2015 г. обаче министър Румяна Бъчварова частично я е отменила и МВР пак може да получава дарения от общини и фирми, които са 100% държавни.

Не става ясно на каква основа и с какви правила МВР е вземало дарения близо шест месеца през 2015 г. „Труд“ вече писа, че от края на февруари до края на септември 2015 г. МВР е получило горива, техника и други консумативи на стойност 2 583 708 лева.

От пресцентъра на вътрешното ведомство обясниха, че според чл. 249 от Закона за МВР имат право на дарения от общини, държавни фирми и от международни организации. Известна практика за заобикаляне на закона обаче е частници да даряват пари, имоти и горива на общините, а те - на полицията, за да пази реда.

С благородния жест на даренията всъщност данъкоплатците плащат по два пъти на полицията. Бюджетите на общините се формират от парите, които хората внасят за данъци и такси. А повечето от държавните фирми са на дотация от министерските бюджети, т.е. от данъкоплатеца. От името на и с парите на гражданите се допълва плащаният пак от тях бюджет на МВР от над 1,2 млрд. лв., който по традиция се актуализира неколкократно през годината. Последно за Коледа ведомството получи още 180 млн.

Изглежда ще е най-честно и прозрачно МВР да се присъедини към инициативата на Столичния зоопарк - да даде възможност на хората директно да осиновяват полицаи. Под емблемата може да има табелка с дарителя, за да има взаимно уважение и благодарност.

Бензин от подаяния

Най-много дарения МВР получава за гориво и резервни части за автомобилите си. Държавните „Мини Марица изток“ ЕАД и ТЕЦ „Марица изток 2“ са дали на МВР-Стара Загора пари на два пъти - 12 000 лв. и 32 000 лв. Спонсори на полицията обаче са и съвсем малки общини, които няма как да получават големи приходи от данъци и такси, за да могат да си позволят и да даряват.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Анализи