Външно крие играта с турския посланик

Даниел Митов и външно министерство крият какво са предприели срещу посланика на Турция у нас Сюлейман Гьокче, след като той се опита да спаси поста на бившия председател на ДПС Лютви Местан. От Външно отказаха да обяснят пред „Труд“ дали на Гьокче му е връчена дипломатическа нота и дали е привикан в министерството.

Митов каза пред Би Ти Ви, че е призовал Гьокче да не се меси във вътрешните ни работи. Но не пожела да опише конкретно какви действия е предприела българската държава срещу намесата във вътрешните ни работи. Не били важни действията, а резултатът, посочи той. От думите му се разбра, че като резултат разбира единствено отменената визита на турския външен министър Мевлют Чавушоглу за церемониите на различните крила в ДПС край Тюркян чешма в село Могиляне и в Момчилград по Коледа. Борисов бе заявил, че у нас се натиска да дойде не само дипломат №1 на Анкара, но и вицепремиер.

"Не влизат в разбирането ми за професионално дипломатическо поведение действията на един посланик, който си позволява поведение, което общественото мнение в България възприема като намеса във вътрешните ни работи. Затова съм го призовал по съответния начин да направи необходимото, за да преодолее това възприятие", каза дипломатично Митов. Той оправда резервираността си по казуса с нежелание да навреди на българо-турските отношения.

Премиерът Бойко Борисов съобщи пред дни, че премиерът и президентът на Турция са оказали сериозен натиск върху него в нощта срещу 23 декември, за да се намеси в конфликта между Ахмед Доган и Лютви Местан.

Междувременно реклама в социалните мрежи на Turkish Airlines предизвика вълна от негативни коментари. "Все още не сте посетили Истанбул? Резервирайте своя полет от Булгаристан до Истанбул на цени, започващи от €99, и се насладете на страхотната атмосфера на града!", гласеше рекламата на български. Вчера тя беше свалена и турското име на страната ни - Булгаристан, бе поправено на България.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини