Ивановден е

Православната църква почита днес свети Йоан Кръстител - последния старозаветен пророк, кръстителя на Иисус. Празникът, известен като Ивановден, е един от най-тачените в България.

Имен ден днес празнуват над 300 хил. души, носещи имената Иван, Ивана, Иванка, Ивайло, Иво, Калоян, Йоан, Йоана, Йово, Жана, Ваньо, Ваня и др.

Според статистиката Иван е второто по популярност мъжко име у нас, Иванка също е второто най-разпространено име сред жените.

Иван е избраното име от родителите за 677 деца, родени през миналата година, с което то завършва първата петица за бебетата на 2015-а. И при новородените в последните дванадесет месеца името Ивайло е 18-то сред най-често срещаните, като така са кръстени 317 бебета.

Името Йоана са дали на дъщеря си 362 двойки, което го нарежда на 8 позиция в топ 20 за миналата година, а Ивайла е на 19-тото място, като така са кръстени 219 момиченца.

Обичаите на Ивановден са свързани с очистителната сила на осветената на предния ден вода. Периодът на "мръсните" дни е завършил и всеки обръща поглед напред - към доброто, здравето, берекета и щастливия живот.

Самият ден е посветен на младото семейство, което е минало под венчилото през миналата година.

Кумът, който е венчал или кръщавал новородените, приготвя дарове и специален обреден хляб (обкичен със захаросани ябълки, сушени плодове, босилек и стръкчета здравец), с които се посреща младото семейство. Младите отиват в дома на кума, но и те носят дарове, хляб, баница и печена кокошка.

Традиция е да се посетят и именниците, като в някои райони има обичай те да бъдат ритуално къпани в реката. Който не иска да бъде потопен във водата, трябва да се откупи, но въпреки това задължително го пръскат с вода за здраве.

Иван е второто по популярност име при мъжете у нас, като над 161 000 българи са кръстени така. Сред 20-те най-често срещани мъжки имена на 18-та позиция се нарежда и Ивайло - носят го 35 883 души. Над 62 000 българки пък се казват Иванка, което отрежда на това име второто място при жените.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини