Президентът Радев: Езикът е най-силното „оръжие“ на дипломата Държавният глава се срещна с клуба на посланиците, говорещи български език

Лавров на среща при Доналд Тръмп във Вашингтон

Световно известен нефролог консултира безплатно в Бургас

Песните на Pavell & Venci Venc’ се слушат в 78 държави

Невръстен грабител задигна торба с 820 лв. от жена

Работник загина, затиснат от цистерна в Любимец

Пожар лумна от хладилник

Варненският свободен университет въвежда облачна технология на Google Студенти и преподаватели ще общуват по електронен път

Вижте какво откриха полицаи при акцията срещу наркогрупата в Елин Пелин (СНИМКИ)

Евробарометър: Само един от четрима българи вярва, че корупцията ще бъде наказана (ГРАФИКИ)

Серена Уилямс – гъвкава като гимнастичка (СНИМКА)

800 живи елхички дарява ЮЗДП за благотворителната кампания на Министерство на земеделието

Пожарникари и полицаи получиха отличия в категория „Смело сърце“

Шофьор блъсна 8-годишно дете в Бургас

Кейт Мидълтън с български вълнени чорапи (СНИМКИ)

Деца пишат на Борисов: Дай тука неква къса ваканцийка

Учениците от 64 училища в страната имаха извънредна “дървена ваканция” вчера заради снега, поледиците и студа в части от страната.

Нямаше часове в 58 учебни заведения заради влошената пътна обстановка в следните области: Варна – 10 училища, Враца -8, Габрово – 3, Монтана – 4, Плевен – 10, Разград – 7, Силистра – 5, Търговище – 10, и Ямбол – 1. Отоплителните инсталации излязоха извън строя и се наложил спешен ремонт в други 6 училища.

Студът и снегът обаче развихриха ученическото въображение в социалната мрежа фейсбук, където започнаха молби за излизане във ваканция. Повечето от написаните текстове са със забележителен стил и правопис, който запазваме.

Например ученик от Враца е написал на лично съобщение на премиера Бойко Борисов следното: Bat Boi4o dai tka nekva kusa vakanciika che she primreme kat ku4eta u tva daskalo. Просителят уточнява, че става дума за Враца, и обещава да почерпи Борисов с едно кафенце. Друг го призовава: “Да бъдем хора” и моли за една ваканцийка, защото “вън пингвините ще емигрират”.

Много призиви има към пловдивския кмет Иван Тотев: “Ванка пусни една ваканция, че докато стигнем до Тхвп-то станахме на ледени висулки.” Молителят уточнява, че въпросното училище е накрая на града и “сигурно и на картата го няма”, като преди това заявява, че ваканцията трябва да е поне 5-дневна, защото в учебното заведение няма парно. “Хлъзгаме се по улиците, спаси ни, че ще се изтрепем”, добавя ученикът в съобщението си до кмета Тотев и продължава да зове да не му се “свиди ваканцията”. “Ванка дай една ваканция душа, че виж кво става тая сутрин трябваше да ставам в 5 часа за да стигна до училище, че като гледам как дрифтят афтибусите ходих с кънките до училище…” Ученикът се оплаква, че wi-fi в училище е замръзнал и трябвало 2 часа да си размразява телефона и призовава: “Затова Ванка бъди добра Бяла мечка и дай ваканция.”

Из творчеството във Варна: “Порти вратле става ли една ваканцийка?”

Колегата на Тотев – варненският кмет Иван Портних, е подложен също на масирана атака: “За много години кмете! Надявам се да оцелея до деня Х който ще решите, че не трябва да се разхождаме като хъски до училише”. Друг ученик пише: “Порти, вратле става ли една ваканцийка, че мръзнем като бели мечки? Ш” смити много благодарни.Gu6, gun”.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.