Разследват погребение на попадия в двора на църква в Свищов

Районната прокуратура в Свищов разследва защо съпругата на местен свещеник е погребана в двора на църквата "Св.Димитър", в която той е служил. Това е извършено от траурна агенция без разрешение на общинския кмет и на Регионалната здравна инспекция.

"Погребения в църковен имот се допускат само за лица с особени заслуги за развитието на населеното място или за държавата и заради това тленните останки се полагат след разрешение на съответните органи", става ясно от становище на Районния съд в крайдунавския град .

Покойната Т.М. обаче била съпруга на погребания в същия двор свещеник, а близките логично са решили тя да бъде до мъжа си във вечния си дом. Независимо от логичното решение на роднините, по казуса от месеци вървят преписки, проверки и съдебни дела.

След сигнал за нарушението до Районна прокуратурата в Свищов е пратена преписка за проверка до Регионалната здравна инспекция /РЗИ/ във Велико Търново. Така инспектор от дирекция "Обществено здраве" извършил проверка на място и установил,че от Община Свищов няма издадено разрешение за въпросното погребение на попадията. След това в двора на храма било установено, че има траурен венец от агенция "Алфа Груп", а работници от общинското предприятие "Обреди" не били копали гроба на жената.

По повод на констатациите, от РЗИ издали наказателно постановление и наетата от близките на покойната траурна агенция била глобена с 1000 лева. От агенцията обаче обжалвали глобата пред Районния съд в Свищов.

На 6 януари магистратите са постановили решение, с което отменили наказателното постановление на здравната инспекция като незаконосъобразно. Съдът в Свищов се е мотивирал, че отменя глобата,защото от постановлението не става ясно кога всъщност попадията е била погребана до съпруга си. Не било доказано, че точно глобената агенция е инициатор на погребението извън общинския гробищен парк в Свищов и в нарушение на наредба от 2011 г.

Становището на първата инстанция не е окончателно и подлежи на обжалване в 14-дневен срок пред Административния съд във Велико Търново.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини