Строят пречиствателна станция в Котел, заради сечта питейната вода става кална

400 хил.лева са осигурени от МРРБ за строителството на пречиствателна станция за питейни води в Котел - съобщи кметът Коста Каранашев /ГЕРБ/. За нуждата от такова съоръжение се говори от десетилетия насам. "За наша радост, това най-после ще е възможно. В последно време притесненията ни нарастнаха, тъй като замътеността на водата рязко се повиши - при норма от 1 млгр. имаше периоди, в които бяха отчетени 32 млгр. на литър" - каза кметът Каранашев.

Причината за влошаването на питейната вода в Котел е скандална. Специалисти по ВиК съобщиха, че замътването на водата се дължи на безогледната сеч и обезлесяването на Котленския балкан. Тъй като част от гората е унищожена, няма какво да задържа калните потоци. Те се вливат в Котленска река, която пък захранва изворите на града. Кални води се вливат в реката и от големите коловози, прокарани от автомобилите за извозване на отсечената дървесина. От "ВиК" - Сливен са затапили «пробойните», където е възможно.

Идейният проект на пречиствателната станция е изготвен от "ВиК"-Сливен, а техническият ще бъде възложен на "Водоканалпроект"- Стара Загора - съобщи управителят на държавното дружество инж.Севдалин Рашев. Изпълнението на проекта ще е улеснено, тъй като новото съоръжение ще се намира до помпената станция, няма да се търси нов терен и ще се избегнат тромавите процедури на отчуждаване на земи. "Високи стойности на замътване има в продължение на 4-6 дни два пъти годишно при обилни валежи и снеготопенето, през останалото време водата е с добри показатели. Пречиствателната станция ще работи предимно през тези екстремни периоди и други ситуации, когато се налага" - уточни инж. Рашев.

Станцията в 6-хилядното балканско градче ще бъде завършена в средата на годината. На местата, където ВиК-мрежата дава най-често аварии, ще има ремонт, заяви кметът Каранашев.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини