На 14 октомври 2019 да почерпят

Дневен хороскоп на Алена за понеделник, 14.10.2019

Три пожара горят край хълма Трапезица в Търново

Отиде си Милчо Левиев – съвременният гений в джаза Легендарният музикант, аранжор и пианист донася световна слава на България

Турция засилва офанзивата в Сирия (ИНФОГРАФИКА)

Пол Маккартни често сънува Джон Ленън

Чакаме чернокопа да дойде от Румъния Морето край Варна е пълно със сафрид

Борисов: Борбата с тероризма и радикализма на Балканите и в Европа ще бъде основна тема по процеса „Акаба“

Ивайло Иванов: Убитата в „Младост” е разстреляна от свой познат

Българка има най-ниския глас на планетата Марияна Павлова отдавна мечтаела за рекорда

Генералният консул на България в Чикаго Иван Анчев: Задържан е убиецът на четиримата жертви

Частните уроци поскъпнаха двойно Над 2800 лева излиза подготовката на седмокласник

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в понеделник, 14 октомври 2019

Опозицията на Орбан се цели в Будапеща

Строят пречиствателна станция в Котел, заради сечта питейната вода става кална

400 хил.лева са осигурени от МРРБ за строителството на пречиствателна станция за питейни води в Котел – съобщи кметът Коста Каранашев /ГЕРБ/. За нуждата от такова съоръжение се говори от десетилетия насам. „За наша радост, това най-после ще е възможно. В последно време притесненията ни нарастнаха, тъй като замътеността на водата рязко се повиши – при норма от 1 млгр. имаше периоди, в които бяха отчетени 32 млгр. на литър“ – каза кметът Каранашев.

Причината за влошаването на питейната вода в Котел е скандална. Специалисти по ВиК съобщиха, че замътването на водата се дължи на безогледната сеч и обезлесяването на Котленския балкан. Тъй като част от гората е унищожена, няма какво да задържа калните потоци. Те се вливат в Котленска река, която пък захранва изворите на града. Кални води се вливат в реката и от големите коловози, прокарани от автомобилите за извозване на отсечената дървесина. От „ВиК“ – Сливен са затапили «пробойните», където е възможно.

Идейният проект на пречиствателната станция е изготвен от „ВиК“-Сливен, а техническият ще бъде възложен на „Водоканалпроект“- Стара Загора – съобщи управителят на държавното дружество инж.Севдалин Рашев. Изпълнението на проекта ще е улеснено, тъй като новото съоръжение ще се намира до помпената станция, няма да се търси нов терен и ще се избегнат тромавите процедури на отчуждаване на земи. „Високи стойности на замътване има в продължение на 4-6 дни два пъти годишно при обилни валежи и снеготопенето, през останалото време водата е с добри показатели. Пречиствателната станция ще работи предимно през тези екстремни периоди и други ситуации, когато се налага“ – уточни инж. Рашев.

Станцията в 6-хилядното балканско градче ще бъде завършена в средата на годината. На местата, където ВиК-мрежата дава най-често аварии, ще има ремонт, заяви кметът Каранашев.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.