"Овчарчето Калитко" стана тайник за дрога

Находчив притежател на дрога я скри в тайник, издълбан в хитовия партизански роман "Овчарчето Калитко". Съдбата на Храбрин Мирчев /32г./ от град Нови пазар обаче била коренно противоположна на малкия герой от известната книга, защото полицията го разконспирирала.

Криминалисти от полицейското управление в града предприели претърсване в дома му в сряда по обяд след получен сигнал, че отново се занимава с наркотици, въпреки че вече имал една условна присъда.

И наистина попаднали на находка - в известната книга в изрязана по средата ниша се мъдрели 49 хапчета с лого "S", бяло вещество на бучки и 3 грама суха листна маса.

Храбрин обаче не си държал романа на нощното шкафче. За да стигнат до културния тайник, криминалистите извършили щателно претърсване, включително и на семейната библиотека. Отделно в жилището бил намерен и буркан с 28 семена за наркотрева. Пред полицаите Храбрин сам обяснил съдържанието на находката - екстази, амфетамини, марихуана и семена за марихуана. Казал, че са негова собственост и всичко е за лична употреба.

Мъжът е в изпитателен срок на наложена условна присъда за наркотици, затова го грози ефективно наказание. Известен е на полицията и с шофиране в нетрезво състояние с 3 промила алкохол.

Още преди да влязат в жилището на "Калитко" полицаите се сблъскали със съмнителен младеж - 20-годишният Стоян Н. от Нови пазар. Попитали го дали носи забранени вещества и той набързо си признал. При личен обиск в него са намерени две пакетчета, всяко с по 4,7 грама суха листна маса с вид на марихуана.

Последвало претърсване в дома му също дало резултат - иззети са 79 семена, пет жълти таблетки с лого "усмивка" и малко над 12 грама суха тревна маса. Стоян също имал отношения с органите на реда още като непълнолетен. През 2008 г. участвал в кражба, а на следващата година и в измама.

По двата случая с откритата дрога са назначени експертизи. Образувани са две досъдебни производства за притежание на наркотични вещества. Всички действия по разследването и документиране на престъпленията са под надзор на прокурор от Районна прокуратура в Нови пазар.

Романът
"Овчарчето Калитко" е най-известната творба на белетриста Иван Хаджимарчев. Детско-юношеският приключески роман е смятан за първо произведение от този жанр на соцреализма в България. Писан е през 1946 г. и е многократно преиздаван чак до 80-те години. Действието се развива в Родопите. Овчарчето Калитко е ятак на пратизаните, а после и член на отряда. Впечатляващи са историите на героичното дете партизанин, което винаги се измъква от трудни ситуации с полицията в последния момент. Днес Калитко е нарицателно за човек, на който му върви, има късмет.
Снимка МВР

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини