Хора на системи стават фон за надписите „бавна и мъчителна смърт“ върху кутиите за цигари

Хора на системи, мъртъвци, поразени от рак бели дробове и развалени зъби. Това са само част от илюстрациите, които от дофодина ще се появят върху кутиите за цигари у нас, редом до не по-малко потискащите надписи за „бавна и мъчителна смърт“. Това предвиждат одобрени от правителството промени в Закона за тютюна и тютюневите изделия, които се налагат заради новите изисквания на ЕС.

Всеки производител ще има възможност да избира измежду десетки стряскащи изображения. Предстои измененията да бъдат гласувани в пленарната зала. Целта е пушачите да бъдат провокирани да спрат цигарите. Стряскащите картинки с текстовете трябва да са и от двете страни на кутията, както и на стековете и да покриват по 65% от площта и на двете страни.

Без ароматизирани цигари

Също така от май 2017 г. ще бъдат спрени от продажба ароматизираните цигари и съдържащите добавки, претендиращи, че тонизират организма или че улесняват абсорбирането на никотина. Изискванията ще бъдат включени в нова нормативна уредба, която ще влезе в сила от 20 май 2016 г., но за всички тютюневи изделия, произведени до тази дата, ще се даде едногодишен период да бъдат реализирани на пазара. От 20 май 2017 г. обаче всички продавани цигари ще трябва да отговарят на новите критерии. Въвеждат се и изисквания за пускането на пазара и етикетирането на електронните цигари, контейнерите за многократно пълнене, както и на растителните изделия за пушене (билки).

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве