Зима е, какво да вали?

Започна новата година и неусетно потънахме в злободневното всекидневие. И сняг заваля, с което дойде и годишното състезание “Най-голям хейтър” за това дали пътищата са почистени. Малко ми писна да слушам и изтърканата шега “Столичната община пак беше изненадана от снега”. Да бъдем откровени - живеем в държава, в която се радваме на 4 сезона.

Гледах министър Лиляна Павлова в студиото на Би Ти Ви и честно да си кажа - много симпатизирам на тази жена. Провокирана от интервюто, влязох във фейсбук страницата й и трябва да ви кажа, че бях ШОКИРАНА от езика, обидите и клетвите, които бликаха там.

Че сме злобни - злобни сме, но честно, не съм и предполагала как е възможно извратените мозъци на разни знайни и незнайни онлайн психопати да редят подобни пожелания за смърт на една от най-адекватните жени в политиката.

Ами да, вали сняг. Зима е, какво да вали? Кайсии ли? И понеже толкова намираме недостатъци - питам - колко от тях почистиха площадките пред блоковете и тротоарите пред офисите и магазините им?

Спомням си преди 5 години в Холандия валя небивал сняг - за тамошните стандарти, истинско бедствие (титаничните 20 см). Сутринта бяха спрени всички влакове, магистралите затворени, хората блокирани. Никой никого не искаше да убива, никой не каза - ама как може. Кротко и спокойно всички си изчакаха, докато ситуацията се подобри. И понеже беше в навечерието на Коледа - пътувахме за дома. Аз извадих късмет и хванах последния влак за летището. Други мои съученици обаче изпуснаха полет. Случва се дори и в онези „добре-развити-европейски-държави“, които всички сочим с пръст и даваме за пример.

И пак за снега - по европейските стандарти до два часа след спирането на снеговалежа в зимен сезон е допустимо да има снежна покривка, като допустимите стойности са до 3 сантиметра на магистралите, до 5 сантиметра на второкласните и между 7 и 10 сантиметра на третокласните пътища. Никой няма да отиде да премери с линийка. Но ако карате с летни гуми, правите опити за дрифт или пък разсеяно пропускате графика за почистване на снега пред блока, нито почистените магистрали, нито оставката на Лиляна Павлова ще ви направят живота по-лек.

Така де, хубаво започнахме годината. И понеже всички негодуват срещу снега, който очевидно е виновник за безкрайните несгоди в живота, "всички" ще си почакат. Защото, както е казал Умберто Еко: „Хората цяла седмица чакат - да стане петък, цяла година - да стане лято, и цял живот - да станат щастливи.“

Повечето пътища са отворени

Повечето републикански пътища в България са отворени за движение, като само на места има заледени участъци. Те са опесъчени, но придвижването все още е трудно. Проблеми има и по пътя от Плевен за Свищов, съобщават от пътната агенция.

В някои развити държави правителствата използват различни иновации, за да се борят със заледените пътища. В Нагано, Япония, например част от градската пътна мрежа е опасана с миниводопроводна система, която пръска гореща вода върху асфалта, за да стопи леда и снега. Няколко световни компании пък са патентовали химикали, които разтопяват снега и леда, като не нанасят щети на гумите и обувките на минувачите. В някои японски жилищни комплекси по алеите има подово отопление, което елиминира всякакви опасности през зимата.

В канадските градове Монреал и Отава чистенето на снега е важно перо в общинския бюджет, тъй като само в първия мегаполис всяка зима се натрупват средно 225 см. Там използват основно тежка техника и камиони, за да изнесат събрания сняг извън градовете. Преди години в София снегът също се извозваше, но сега вече не. В САЩ третират снега с уреа (да не се бърка с урея - пикочна киселина).

* Авторката е блогърка и водеща на развлекателно токшоу по “България он ер”.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Анализи