Асеновград спаси учителката Люси

Преподавателка по английски се възстановява след успешна трансплантация на костен мозък в Германия

Ученици, колеги и приятели събраха над 340 000 лв.

Асеновград спаси живота на учителката по английски език Любомила Ангелова, която боледува от левкемия. За 100-ина дни - между 25 август и началото на декември 2015 г., бяха събрани над 340 000 лв. в безпрецедентна акция, инициирана от учениците й от 10-б клас на Професионалната гимназия "Цар Иван Асен Втори". В благотворителната кампания под мотото "Подари надежда за Люси" се включи целият град.

На 9 декември Любомила Ангелова или г-жа Люси, както я наричат учениците й, претърпя костно-мозъчна операция в "Хелиос клиник" в немския град Висбаден. Процедурата бе на стойност 168 557 евро. В момента учителката се възстановява там. "Новините от Германия са оптимистични, но възстановителният процес трае около четири месеца. Така че ние очакваме г-жа Люси да започне отново да ни преподава от началото на следващата учебна година. Искаме да благодарим на всички, които ни повярваха и подкрепиха кампанията, защото без финансовата им помощ и съпричастност тя нямаше да успее", заяви Иван Златанов от името на 23-имата си съученици от 10-б клас, специалност "Електронна търговия". 16-годишният тийнейджър, който заедно с 10-класничката Катерина Юрганджиева бяха сърцето и душата на благотворителната акция, обяви, че тя се преустановява, тъй като събраните пари са достатъчни за лечението и възстановяването на любимата им класна.

През април м.г. при рутинен преглед се установява, че Любомила Ангелова е болна от миелоидна левкемия. Ударът е жесток, но 47-годишната учителка не губи надежда и с чувство за хумор сравнява новината за заболяването си със сблъсък с товарен влак. Учителката минава два курса полихимиотерапия. Следващата стъпка в лечението е спешна трансплантация на костен мозък. На 28 октомври от "Хелиос клиник" й изпращат имейл, че имат донор за нея, но тъй като той не е от Европа, а от САЩ, а трансплантацията ще се извърши през декември. Дотогава цялата сума за операцията е събрана благодарение на невероятната подкрепа на цялото училище. Спасяването на живота на една най-обикновена учителка бе превърнато в кауза, казва 25-годишната дъщеря на Людмила Ангелова - д-р Теодора Ангелова.

Директорът на ПГ "Цар Иван Асен Втори" Йордан Диков и колегите на Любомила Ангелова дълго крили от учениците от 10-б клас защо отсъства любимата им учителка и класна, за да не ги разстройват. Когато в началото на септември лошата вест стигнала до децата, те стартирали безпрецедентната кампания. "Момчетата и момичетата от 10-б клас запалиха искрата, за да съберем такава огромна сума за животоспасяващата трансплантация на костен мозък за нашата колежка Люси Ангелова, която преподава английски език при нас от първия ден на трудовия си стаж през 1992 г.", коментира директорът на ПГ "Цар Иван Асен Втори" Йордан Диков. В каузата "Надежда за Люси" първоначално се включват 500-те ученици в професионалната гимназия и техните родители, а впоследствие бивши възпитаници на училището, бизнесмени, фирми и дори целият Асеновград. След репортажи на националните медии, сред които и в "Труд", ръка протягат и хора от други градове. От Регионалния инспекторат по образованието (РИО) в Пловдив пък съдействат благотворителни кутии за събиране на дарения за Люси Ангелова да се поставят във всичките 33 професионални гимназии в областта, както и в 15 училища в Асеновград. Учениците от 10-б клас пък пребродиха целия град и разлепиха по супермаркети, магазини и много фирми за булчински рокли плакати със зов за помощ за любимата им учителка. Възпитаниците на ПГ "Цар Асен Втори" бяха моторът за организирането на благотворителен базар на площад "Академик Николай Хайтов" в Асеновград, театрална постановка и два концерта в читалище "Родолюбие", с които бяха събрани близо 12 000 лв. Проведен бе и спортен маратон "Надежда за Люси". Над 100 дни от началото на учебната година спасяването на живота на класната е основната мисъл, с която 24-те 16-годишни момчета и момичета от 10-б клас лягаха и ставаха. Те пускаха левчета от джобните си пари в благотворителните кутии за г-жа Люси, вместо да отидат на дискотека или на кино или пък да си купят нещо.

Иван Златанов, Катя Юрганджиева и невероятните им съученици са горди и щастливи, че когато вярваш, чудото се случва.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини