На 21 ноември 2019 да почерпят

Дневен хороскоп на Алена за четвъртък, 21.11.2019

Доналд Туск е новият председател на ЕНП

Американският държавен секретар Майк Помпео е похвалил България за сделката за F-16

Бойко Борисов е благодарил на Манфред Вебер за призива му да се свали мониторинга върху България

Москва върнала на Украйна повредени кораби

Борисов: С Ангела Меркел вярваме, че ЕНП трябва да запази лидерските си позиции в ЕС

Премиерът Борисов е поканил Себастиан Курц в България

Свалките пречат на успеха в тениса

5 години плащаме за отнето предимство Цената на „Гражданска” ще нарасне с 240% за няколко бири

БАБХ изтегли от пазара пушена скумрия и домашен свински суджук заради листерия

Дервиши се завихрят в НДК „Сема” - ритуал и спектакъл в едно

Под земята печатат нови паспорти До края на годината се разбира кой ще прави картите с чип

Признаване на разходи за служебен автомобил

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в четвъртък, 21 ноември 2019

Учредяват сдружение на 9-те пловдивски вуза

Сдружение на пловдивските висши учебни заведения ще бъде учредено в близките седмици, а целта на новата структура е да кандидатства по оперативна програма „Наука и образование“ и европейски проекти на стойност от 50 до 70 млн.лв. Тези пари обаче са предназначени само за градове с центрове за високи върхови технологии, които правят наука и които у нас няма да са повече от 3-4.

„Много е важно Пловдив да има такъв център, който да прави наука и да генерира хора, ресурси, знания. Това е предпоставка за развитие на бизнеса в региона и едно качествено ново равнище на развитие на града. Без наука и без образование не можем конкурентни в тази атрактивна бизнес среда и ние го виждаме. Имаме огромен брой инвестиции в IT-индустрията, но ни трябва отзад машинката, която да произвежда хората“, коментира кметът на Пловдив Иван Тотев.

Той ще събере при първа възможност ректорите на всичките 9 университета и висши училища в града, за да се подготви учредяване на новото сдружение.

Научната общност под тепетата ще дебатира кое е по-подходящо и ценно – дали да бъде създаден център за мехатроника, което е пряко свързано с индустриалното развитие на града, или център за биотехнологии и здравословни храни – сфера, в която Пловдив може да се похвали с много добри специалисти и научни постижения. Вторият вариант може да обедини ПУ „Паисий Хилендарски“, УХТ (Университетът по хранителни технологии), Аграрният университет и научните институти в региона, които също работят в тази област.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.