Учредяват сдружение на 9-те пловдивски вуза

Сдружение на пловдивските висши учебни заведения ще бъде учредено в близките седмици, а целта на новата структура е да кандидатства по оперативна програма "Наука и образование" и европейски проекти на стойност от 50 до 70 млн.лв. Тези пари обаче са предназначени само за градове с центрове за високи върхови технологии, които правят наука и които у нас няма да са повече от 3-4.

"Много е важно Пловдив да има такъв център, който да прави наука и да генерира хора, ресурси, знания. Това е предпоставка за развитие на бизнеса в региона и едно качествено ново равнище на развитие на града. Без наука и без образование не можем конкурентни в тази атрактивна бизнес среда и ние го виждаме. Имаме огромен брой инвестиции в IT-индустрията, но ни трябва отзад машинката, която да произвежда хората", коментира кметът на Пловдив Иван Тотев.

Той ще събере при първа възможност ректорите на всичките 9 университета и висши училища в града, за да се подготви учредяване на новото сдружение.

Научната общност под тепетата ще дебатира кое е по-подходящо и ценно - дали да бъде създаден център за мехатроника, което е пряко свързано с индустриалното развитие на града, или център за биотехнологии и здравословни храни - сфера, в която Пловдив може да се похвали с много добри специалисти и научни постижения. Вторият вариант може да обедини ПУ "Паисий Хилендарски", УХТ (Университетът по хранителни технологии), Аграрният университет и научните институти в региона, които също работят в тази област.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини