Кметът на Сливен Стефан Радев: Не искам закриване на симфоничния оркестър, но имаме задължения

"Не искам да закриваме нищо и никога не съм казвал, че ще закривам Ансамбъла за народни песни и танци и Симфоничния оркестър. Закриването, разкриването или преобразуването на един или друг общински културен институт е функция на Общинския съвет и аз като кмет нямам такива правомощия" - съобщи кметът на Сливен Стефан Радев /ГЕРБ/. Това стана след обявеното от двата кулкурни института намерение да протестират срещу евентуалното им ликвидиране.
Напрежението се нажежи, след като пред медиите кметът обяви "като пример за прекалено големи разходи издръжката на Ансамбъла на народни песни и танци и Симфоничния орркестър". Той посочи, че издръжката им е 1 млн. лева годишно, а приходите - едва 20 хил.лева. "И ансамбълът, и оркестърът са част от културата на града и самочувствието на сливенци, но е дошло време да преценяваме критично всичко, за което харчим парите на гражданите" - каза Радев. В нарочно изявление, след като гръмна скандалът, той подчерта, че финансовото състояние на общината е тежко и попита "Достатъчно ли получаваме като общност от тези културни институти и не можем ли по-добре да се справяме?". В изявлението си още той подчерта, че решението за съдбата на оркестъра и ансамбъла е в ръцете на общинския съвет.
В симфоничния оркестър и ансамбъла на Сливен са назначени общо 90 музиканти, певци и танцьори със средна месечна заплата около 460-470 лева. Месечната им издръжка е по 40 хил.лева - казаха директорите на двете институции Даниела Дякова и Магдалена Луканова. В понеделник, 11 януари, те се събират на мълчалив протест пред сградата на общината.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини