На 21 ноември 2019 да почерпят

Дневен хороскоп на Алена за четвъртък, 21.11.2019

Доналд Туск е новият председател на ЕНП

Американският държавен секретар Майк Помпео е похвалил България за сделката за F-16

Бойко Борисов е благодарил на Манфред Вебер за призива му да се свали мониторинга върху България

Москва върнала на Украйна повредени кораби

Борисов: С Ангела Меркел вярваме, че ЕНП трябва да запази лидерските си позиции в ЕС

Премиерът Борисов е поканил Себастиан Курц в България

Свалките пречат на успеха в тениса

5 години плащаме за отнето предимство Цената на „Гражданска” ще нарасне с 240% за няколко бири

БАБХ изтегли от пазара пушена скумрия и домашен свински суджук заради листерия

Дервиши се завихрят в НДК „Сема” - ритуал и спектакъл в едно

Под земята печатат нови паспорти До края на годината се разбира кой ще прави картите с чип

Признаване на разходи за служебен автомобил

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в четвъртък, 21 ноември 2019

Кметът на Сливен Стефан Радев: Не искам закриване на симфоничния оркестър, но имаме задължения

„Не искам да закриваме нищо и никога не съм казвал, че ще закривам Ансамбъла за народни песни и танци и Симфоничния оркестър. Закриването, разкриването или преобразуването на един или друг общински културен институт е функция на Общинския съвет и аз като кмет нямам такива правомощия“ – съобщи кметът на Сливен Стефан Радев /ГЕРБ/. Това стана след обявеното от двата кулкурни института намерение да протестират срещу евентуалното им ликвидиране.
Напрежението се нажежи, след като пред медиите кметът обяви „като пример за прекалено големи разходи издръжката на Ансамбъла на народни песни и танци и Симфоничния орркестър“. Той посочи, че издръжката им е 1 млн. лева годишно, а приходите – едва 20 хил.лева. „И ансамбълът, и оркестърът са част от културата на града и самочувствието на сливенци, но е дошло време да преценяваме критично всичко, за което харчим парите на гражданите“ – каза Радев. В нарочно изявление, след като гръмна скандалът, той подчерта, че финансовото състояние на общината е тежко и попита „Достатъчно ли получаваме като общност от тези културни институти и не можем ли по-добре да се справяме?“. В изявлението си още той подчерта, че решението за съдбата на оркестъра и ансамбъла е в ръцете на общинския съвет.
В симфоничния оркестър и ансамбъла на Сливен са назначени общо 90 музиканти, певци и танцьори със средна месечна заплата около 460-470 лева. Месечната им издръжка е по 40 хил.лева – казаха директорите на двете институции Даниела Дякова и Магдалена Луканова. В понеделник, 11 януари, те се събират на мълчалив протест пред сградата на общината.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.