Хенриете Рекер: Провал на ръка разстояние

Хенриете Рекер се прочу в Германия като първата жена кмет на Кьолн и първата безпартийна на поста. Милиони й съчувстваха, когато върху нея се стовари зло - в навечерието на вота едва не заплати с живота си. Въпреки кървавия атентат срещу нея тя не се отказа да посвети силите си на гражданите и събуди всеобща възхита и уважение.
Мрачна слава, надхвърлила пределите на Германия, застигна Хенриете Рекер. След изстъпленията навръх Нова година в града край Рейн тя посъветва жените да се държат на една ръка разстояние от непознати и си навлече презрение и подигравки.

“Не жертвите носят отговорност, а престъпниците”, възнегодува германският правосъден министър Хайко Маас.

Нежната половина реагира с хумор, в социалните мрежи може да се прочете: “Не разбрах с бурка ли да ходя на купон?”, “От съветите на г-жа Рекер се умиляваш. Та коя беше тя? Наистина ли е кметица на Кьолн?”, “Тази жена никога не е била на парад на любовта. Жалко, че избираме такива политици”, “Госпожо Рекер, благодаря за съвета. Щеше да е по-добре сама да го следвате по време на отвратителния атентат срещу вас.”
На 17 октомври м.г., ден преди местните избори, Хенриете Рекер е на предизборен щанд на пазара в Кьолн. Към нея се устремява мъж, тя му подава червена роза и миг след това рухва на земята, обляна в кръв. 44-годишният нападател е забил нож в гърлото и гърдите й. Задържан е и признава, че е извършил атентат заради отвореното сърце на Рекер към бежанците. Тежко ранената е откарана в болница. Изборите не се отменят, по закон това може да стане само при смърт. Макар и в кома, Рекер печели вота още на първия тур.
След люшкане между живота и отвъдното и тежка операция на 22 октомври м.г. в болничното легло Рекер подписва декларация, че приема избора, но още не може да говори. Клетва полага едва на 15 декември м.г.

Най-голямото й изпитание като градоначалник е новогодишната нощ. Над 1000 озверели и пияни мъже на възраст от 18 до 35 години часове наред издевателстваха над жени, дошли да посрещнат Нова година на площада между Кьолнската катедрала и Централната гара. Те станаха жертва на сексуално насилие и грабежи.

На 5 януари Рекер свика извънредно заседание на общинския съвет в присъствието на представители на силите на реда. Решено беше в бъдеще големи празненства да се организират само ако има представена концепция за гарантиране сигурността на гражданите. Това добре. Вълна от възмущение предизвика пресконференцията на Рекер, на която тя оповести, че се подготвя наръчник с указания как да се държат жените на публични места, за да избегнат посегателства срещу тях. Една от препоръките е да бъдат поне на една ръка разстояние от непознати.

Това провокира вълна от възмущение в цяла Германия. Кметицата прехвърля вината върху жертвите. И не само. От герой заради атентата срещу самата нея и волята й въпреки всичко да поеме съдбините на Кьолн в ръцете си сега Хенриете Рекер се превърна в мишена на остри критики и сарказъм. Ден след гафа тя се опита да се оправдае, че не била разбрана правилно. Само искала да каже, че когато нямаш доверие на непознати хора, да не позволяваш да те приближават.

Кметицата допусна грешка, която нито ще се забрави, нито ще й бъде простена.

Препоръката й е не само безполезна, а и напълно погрешна.

В предизборната си битка Хенриете Рекер се врече да наложи коренен обрат в политиката на града, който се славел единствено с карнавала и веселията си. При нейното кметуване цяла Германия щяла да заговори за един друг Кьолн.

И го постигна още в началото на мандата си, но в съвсем друга посока.

Понякога провалът на един политик е на една ръка разстояние.

Безпартийната “зелена” социалдемократка

Хенриете Рекер е родена на 9 декември 1956 г. в Кьолн. Завършва право, през 1996 г. става адвокат, но през 2000 г. решава да се посвети на социалната политика. До избирането й на 18 октомври м.г. за кмет на Кьолн работи в общината с ресор интеграция, здравеопазване, защита на потребителите. Преди това е в Гелзенкирхен на същия пост. Закърмена е със социалдемократическата идея, но остана безпартийна. Омъжена е за австралийския треньор по голф Пери Самърс, който след брака упражнява професията си в Германия. Семейството не се радва на рожба. На 9 януари м.г. Рекер е предложена от екопартията “Съюз 90/Зелени” за кандидат за кмет на Кьолн. Подкрепят я още християндемократите на канцлерката Меркел и либералите. Печели на първи тур със завидните 52,66%.

За нея

Франк Барановски, кмет на Гелзенкирхен:

Гелзенкирхен загуби

“Жалко че след преместването си в Кьолн Гелзенкирхен загуби един доказан специалист и общинар. Рекер умее да подхожда внимателно към чувствителни теми, но и с постоянство. Тя знае как да прокара линията си, а при разговори с граждани винаги намира верния тон. На нея напълно можеш да се довериш.”

Сабине Менкенс, политически редактор във в. “Ди велт”:

Превърна се в мишена на подигравки

“Хенриете Рекер много добре знае какво е да си жертва. Самата тя едва не бе убита от десен екстремист. Дали “една ръка разстояние”, както препоръчва на други жени, би я спасило от покушението? Сега по своя вина тя се превърна в мишена на критики и подигравки.”

Мануела Швезиг, германска министърка по въпросите на семейството:

Жените не са дивеч за отстрел

“Важното сега е да не водим дебати дали жените да променят поведението си, а мъжете, които посягат, са длъжни да го сторят. Преди всичко те трябва да понесат отговорността си. Отминаха времената, когато жените не са имали право да се движат свободно, нито да носят миниджуп. Жените не са дивеч за отстрел.”

Хайко Маас, федерален правосъден министър:

Случилото се в Кьолн е отблъскващо

“Случилото се в Кьолн е ужасно и отблъскващо. Категорично не споделям тезата, че това налагало промяна в поведението на жените. Не те, а престъпниците носят цялата отговорност.”

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Анализи