Прокурор Николай Цветков: Ще се разследва упражнен ли е контрол при водната криза в Перник

Сидеров: Кой отърва Джамбазки от затвора? Каракачанов, премиерът, МВР шефът или главният мюфтия?

София – бизнес център за хора с големи заплати

Несебърските рибари: Морето дава сафрид и барбун Тази година чернокопът не си хвърлил хайвера

Счетоводните къщи да не приемат пари в брой

Цвета Караянчева връчва наградата „Студент на годината”

Гърция изпраща 400 военни срещу мигрантите по границата с Турция

Сладкото намалява имунитета

Посланикът на Швейцария: Швейцарците сме много отговорни, защото гласуваме постоянно

Дворецът в Балчик получи наградата на БТС Уникалният комплекс е №1 в 100-те национални обекта

САЩ експулсираха двама китайски дипломати, опитали да проникнат във военна база

„Мис Свят 2019” ще работи за устойчива промяна за жените Красавица от Ямайка грабна титлата

Антинаграда за гаврата с „Под игото”

Нено Димов: Общините подлежат на санкции, ако не изпълнят целите за чистота на въздуха ВиК не са длъжни да ни уведомяват, че водата в даден язовир свършва, каза екоминистърът

Автобус на градския транспорт в Ямбол пропадна в дупка

Почина Светла Бешовишка, дългогодишен диригент на хор „Бодра смяна“

На 5 януари ни напусна Светла Бешовишка, бившият диригент и един от стожерите на световноизвестния хор „Бодра смяна“, съобщиха нейни близки.

Опелото ще се проведе в неделя, 10 януари, от 14:00 часа в храма „Свети Седмочисленици“.

Те е родена на 6 май 1948 г. в Плевен. Завършва Средно музикално училище „Панайот Пипков” в родния си град, след което Държавната музикална академия “Проф. Панчо Владигеров” – София.

„Бодра смяна“

„Бодра смяна“ е български детски хор, получил световна известност и поставил началото на българското детско хорово пеене.

Той е създаден през декември 1946 година, когато деца от хора на „Софийските славейчета” пеят пред тогавашния премиер Георги Димитров. „Бодра смяна” е не просто наследник, но и пряк продължител на „Софийските славейчета” (чийто кръстник е маестро Добри Христов), без прекъсване и при пълна приемственост.

Създател на „Бодра смяна” е бележитият диригент и музикален педагог Бончо Бочев. Той и води състава почти до самата си кончина през 1975 година. Под негово ръководство хорът получава световното си признание. Многобройните концертни турнета и престижните световни награди са само материален израз на възхищението на публиката.

Лиляна Бочева продължава делото на своя баща, като под нейно ръководство „Бодра смяна“ се утвърждава като един от най-добрите детски хорове в България и в света. Все по-голямо място в репертоара на хора заемат произведенията на класически и модерни автори, като акцент, както винаги, са българските композитори.

За творческия си път хорът изнася близо 2500 концерта в България и в чужбина. С триумф се увенчават гастролите в Алжир, Белгия, Германия, Италия, Полша, Румъния, Русия, Словакия, Словения, Сърбия, Унгария, Украйна, Холандия, Хърватия, Чехия, Япония и др.

През дългогодишната си дейност, „Бодра смяна” печели множество национални и международни награди, от които най-авторитетната може би е наградата от анонимния конкурс на Би Би Си – Лондон от 1974 година.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.