100 лв. глоба за шофьор, неуважил пешеходец

Неуважение на пешеходна пътека и стъпил на нея пешеходец, коства 100 лв. глоба на шуменски шофьор. Д.Д. опитал да събори санкцията в районния съд в Шумен, но магистрати я потвърждават като правилна.

Издънката станала на 8 септември м.г., докато шуменецът се движел с "Форд Мондео"-то си по ул."Кирил и Методий" по посока "Кл.Охридски", където за лош късмет имало наблюдателен автопатрулен екип. Двамата униформени видяли как колата не спира пред белите очертания, а на пътното платно вече бил стъпил пресичащ човек. В същото време товарен автомобил го изчаквал.

Полицаите успели да спрат нарушителя и му съставили акт, че при спряло пред пешеходна пътека превозно средство се движи със скорост, която не му позволява да спре и да пропусне преминаващия. Д.Д. още на място изразил несъгласие, направил и писмено възражение. Пред съда представил и снимки на мястото.

По негово искане като свидетел била разпитана и майка му, която пътувала в колата и жената заявила, че пресичащият човек все още не е бил стъпил на пътеката, а се е намирал на разделителния остров. Съдът обаче повярвал на двамата безпристрастни полицаи. Водачът може да атакува санкцията и пред административния съд в Шумен.

Не само бързащи шофьори, а и пешеходци отнасят глоби в Шумен - по време на едноседмичната акция "Пешеходци и водачи за толерантност на пътя" през есента бяха санкционирани 39 човека. Повечето пресичали на непозволени места и отнесли глоби по 20 лв. Други минавали на пешеходна пътека, но тръгвали на червен светофар и са санкционирани с 50 лв.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони