На 14 октомври 2019 да почерпят

Дневен хороскоп на Алена за понеделник, 14.10.2019

Три пожара горят край хълма Трапезица в Търново

Отиде си Милчо Левиев – съвременният гений в джаза Легендарният музикант, аранжор и пианист донася световна слава на България

Турция засилва офанзивата в Сирия (ИНФОГРАФИКА)

Пол Маккартни често сънува Джон Ленън

Чакаме чернокопа да дойде от Румъния Морето край Варна е пълно със сафрид

Борисов: Борбата с тероризма и радикализма на Балканите и в Европа ще бъде основна тема по процеса „Акаба“

Ивайло Иванов: Убитата в „Младост” е разстреляна от свой познат

Българка има най-ниския глас на планетата Марияна Павлова отдавна мечтаела за рекорда

Генералният консул на България в Чикаго Иван Анчев: Задържан е убиецът на четиримата жертви

Частните уроци поскъпнаха двойно Над 2800 лева излиза подготовката на седмокласник

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в понеделник, 14 октомври 2019

Опозицията на Орбан се цели в Будапеща

Томислав Дончев: Борисов е суров прагматик, а не мечтател

Премиерът Борисов е суров прагматик, а не мечтател. Така коментира вицепремиерът Томислав Дончев, дали е мечта поисканият от премиера Бойко Борисов 4,5% ръст на икономиката за 2016 г. в интервю за Канал 3.

По-високите цели, това не са социални, а икономически категории, каза още Дончев. Факт е, че 4,5% е два пъти повече от прогнозите на Министерство на финансите и Световната банка, но напомни, че и за миналата година прогнозите са били доста по-ниски от постигнатото.

Българската икономика има потенциал да расте, каза Томислав Дончев. По думите му кризите наоколо са огромен риск, но ако бъдем изкусни, най-вече бизнесът, се отварят нови възможности. Имаме шансът да се превърнем в убежище на инвестиции, които бягат от размирни области, каза още Дончев.

Той посочи, че първостепенна задача за кабинета е диверсификацията на газовите доставки. Газовата връзка с Гърция, подписана преди няколко седмици, е първата реална крачка към такава диверсификация, посочи вицепремиерът.

Той напомни, че според директива на Европейския съюз, за да бъде една държава енергийно независима, тя трябва да има три независими източника на газ. Ние изпълняваме тази директива, подчерта Дончев.

И допълни, че с изграждането у нас на газов разпределителен център имаме уникална възможност да продължим да транзитираме газ, но и страната ни да има по-голяма тежест.

България не е отличник по усвояване на еврофондовете, но се справя по-добре от когато и да било, каза още вицепремиерът. Финалният резултат ще бъде по-добър от всички очаквания. Над е 95% усвояването досега, сума която само може да расте, но не и да намалява, напомни Томислав Дончев.

Той обаче беше категоричен, че 2016 трябва да бъде много силна по отношение на скоростта на усвояването на европарите. 2016 и 2017 г трябва да запазим темпа, за ад няма отражение върху строителния бизнес, социалния и т. н., обясни министърът.

Той напомни, че при лошо стечение на политическата обстановка, можем да получим по-малко пари, колкото очакваме. При лоша политическа ситуация, може да се поиска преразглеждане на финансовата рамка. Сега такова преразглеждане има за насочване на средства към бежанците, поясни вицепремиерът.

И допълни: „Правим анализ на риска – по тази причина при среща с бизнеса и местната власт напомням, че трябва да работят така, че да не произвеждаме лоши сензации в Европа. Всеки лош проект, скандал дава аргумент на политиците и гражданите в другите държави, да кажат „нашите пари не дават резултата, който сме очаквали“.

Рано е да коментирам темата, за президентските избори. Нека първо той да се постави на ниво партия. Разговорът за евентуални кандидати започва, когато настоящият президент, каже, дали ще се кандидатира за втори мандат, категоричен беше Томислав Дончев.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.