Румен Петков: Защо НСО охранява Местан и президентът не знае

Въпросът е защо НСО охранява Лютви Местан, а не защо е свалена охраната. Това заяви пред bTV зам.-председателят на АБВ Румен Петков.

Според него не е логично президентът Росен Плевнелиев да не е знаел, че Местан е бил най-охраняваният мъж в държавата. Ако не го информират, значи това е преценката на ръководството за него - че човекът пребивава там известно време и пребиваването му не е свързано с ръководство на НСО, каза още бившият вътрешен министър, сега член на ръководстото на АБВ.

Да, има неща като хигиенизирането на сградите, по които президентът няма отношение, но по ключовите въпроси не може да не бъде информиран. Още повече, че по думите на самия Местан той е бил най-охраняваният човек в тази държава, добави Петков.
Несериозни са опитите да се придаде геополитически привкус на свалането на Местан. Той, разбира се, дължи отговори за пребиваването си в турското посолство и за отношенията си с турските институции, но опитът да са намесва Русия е нелеп, коментира заместникът на Първанов скандала в ДПС.

Действията на турския посланик са неадекватни, външният министър трябва да бъде по-категоричен, настоя Петков. Преди седмица от АБВ дори поискаха отзоваване на посланик Гьокче. Министър Митов каза, че му е отправено съответното послание, но трябва да бъде още по-категоричент, каза сега Петков пред БиТиВи.

През последните 2 години стана практика посланици да ни размават пръст и да ни убеждават в различни наши "грехове" и тази практика не е добра, заяви той. практика. Ако български посланик излезе с такива позиции някъде, ще се прибере вкъщи още преди да е успял да мине през мисията си, предположи Петков, но отказа да посочи и френския посланик ли визира.
Смущаващо е, че се отдава прекалено голямо значение на Турция при определяне на елитите в ДПС, заключи той по темата ДПС.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини