Проф. Владимир Чуков: Меркел показа, че подкрепя политиката на Ердоган

"Видяхме, че дори канцлерът на икономическия колос на ЕС - Германия, Ангела Меркел, отиде буквално преди парламентарните избори в Турция на 1 ноември, което редица наблюдатели интерпретираха като индиректна подкрепа за Реджеп Ердоган и неговата политика". Това коментира арабистът проф. Владимир Чуков пред "Фокус", като по думите му Анкара се опитва да динамизира процеса на членството си в ЕС.

Спасителен пояс

„Турция се обърна към Европа като спасителен пояс. Заради ситуацията в Близкия Изток - войната в Сирия, отношенията й с Египет и все още обтегнатите отношения с Израел и с Ирак, нейната близкоизточна политика се провали. За Анкара членството в ЕС е стратегическо”, коментира проф. Чуков.

По думите му Турция е съумяла да направи необходимите оперативни инструменти за бежанците и да рестартира процеса за еврочленството си. Проф. Чуков изтъкна факта, че през 2015 година Европа е била тази, която е търсила контактите и срещите с Анкара. „Причината за това е, че Турция се превърна в основен източник за навлизането на бежанци на европейска територия.

Искания

Турция постави много ясно своите искания - част от тях беше помощта от 3 милиарда евро, на фона на това, че на нейна територия има повече от 2 милиона сирийски бежанци.

За бежанския поток

Нямаме отчетливи резултати по отношение на овладяването на бурния и силен бежански поток, минаващ от Близкия Изток през турска територия. По данни на Интерпол този бежански поток се дирижира от приблизително 30 000 каналджии, припомни проф. Чуков.

„Това е един сив сектор от турската икономика и нещо, с което турската държава трябва да се пребори", смята специалистът.

„Основното е, че бежанският поток не е намалял и трябва доста време да мине, докато Брюксел се убеди, че Анкара се превръща от трамплин и коридор към реална спирачка на бежанския поток, който продължава да бъде бълван от близкоизточните държави", заяви проф. Чуков.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини