Кристиан Вигенин: Президентските избори могат да дадат начало на нов политически цикъл

Изминалата година задълбочи негативните тенденции в развитието на България - спад на раждаемостта, висока емиграция, ограничени чужди инвестиции, нарастващ външен дълг. Заедно с това се увеличиха външните рискове и вътрешната нестабилност - както политическа, така и от гледна точка на сигурността." Това заяви народният представител от БСП лява България Кристиан Вигенин в Благоевград.

Благоевградският депутат отбеляза, че вероятността да се стигне до предсрочни парламентарни избори през 2016-та година не е голяма и зависи каква политика ще начертаят най-висшите политически форуми на втората и третата партия в България - БСП и ДПС. През април БСП ще избере ново ръководство за пълен мандат, което по думите му може да създаде предпоставки за по-активна опозиционна работа и ускорено връщане на доверието към партията. "Пред ДПС има два варианта - с нов лидер да превърне партията в реална опозиция на сегашното управление или да продължи водената досега съглашателската политика", допълни той.

За 2016 г. Кристиан Вигенин изтъкна три предстоящи събития, които ще следи с особено внимание: президентските избори в България, които могат да дадат началото на нов политически цикъл, ако ги спечели подкрепен от опозицията кандидат; изборът на нов Генерален секретар на ООН, в който реални шансове има българката Ирина Бокова, ако правителството не ревизира решението от 2014 г. и президентът не саботира кандидатурата ѝ; парламентарните избори в Република Македония, които може да дадат шанс за ново начало в отношенията с България - момент, за който българското правителство трябва да бъде готово. В отговора на въпрос Вигенин прогнозира, че кандидатът за президент на ГЕРБ няма да е Росен Плевнелиев, защото е неизбираем, а залогът в тези избори е много висок за премиера Борисов.

Коментари

Задължително поле