Жители на планинско село без вода от началото на годината

Балканското сливенско село Ичера е без вода от началото на новата година - оплакаха се местни жители. Кранчетата пресъхнали заради голяма авария на помпената станция.

Кметицата Иванка Кортезова потвърди информацията. След аварията водоснабдяването ставало само по гравитачен път и не достигало до имотите по скатовете на селото, но и до някои в ниската му част. Повечето къщи оставали без капка вода.

"В началото на предходния мандат бе направена станцията, струваше над 1 млн.лева. И досега сме били много доволни! Общината я прехвърли за стопанисване на "ВиК". При аварията се оказа, че извън строя са филтрите, трябва да се подменят пречистващите тръби" - обясни Кортезова. Тя се свързала с фирмата от Стара Загора, която отговаряла за поддръжката на станцията, както и с "ВиК". Ремонтите щели да струват скъпо и заради това можело да се проточат - тревожи се кметицата. Тя допълни, че дори там, където чешмите проработили от гравитачно доставяне по мрежата, хората с основание недоволствали заради влошеното качество на водата. Захранването ставало от местната река, но без никакво филтриране заради повредените тръби в станцията.

В селото с възрожденска архитектура има хотелски комплекси, доста къщи за гости и безводието спъва бизнеса на хората. По-младите от местните жители започнали да пътуват до приятели и познати в Сливен, за да могат да се изкъпят. В Ичера обаче живеят доста старци, със здравословни проблеми, които не могат да мръднат. На това отгоре прекият републикански път от селото към Сливен пропадна в дере през март м.г. и пътуването ставало през 2 обиколни маршрута. Хем се оскъпявало, хем до областния център вече не се стигало за 20 минути, а за 1 час.

Наскоро кметът на Сливен Стефан Радев /ГЕРБ/ съобщи, че ремонтът на компрометирания участък от около 150 метра ще струва 2 млн.лева, които държавата ще осигури. Очаква се той да приключи до средата на т.г. А в Ичера се надяват още в близките дни от "ВиК" да намерят решение и да ликвидират безводието. "Иронията е, че ние имаме 7 водоизточника. Вода газим, а жадни ходим!" - коментира Кортезова.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони