Театър на Балета на Борис Ейфман с премиера в София

Джоан Роулинг шокира с герои гейове

Осъден за закана за убийство и жертвата му жалят присъдата Инцидентът се разиграл във великотърновското село Беляковец преди година

Българският народ не е див и варварски, братя Британско-българският бизнес бал в Лондон е приеман с почести

Над 150 ранени и 50 арестувани при масовите бунтове в Каталуния

10-те домакински задължения, които горят най-много калории

БДЖ пуска пак временно спрените влакове в страната

СЕМ назначи Антон Митов за временен директор на БНР

Бум на лазерната епилация сред мъжете Технологията в обезкосмяването Duetto MT Evo е у нас благодарение на Jewel Skin Clinic

Турското външно министерство: Кюрдите нарушават примирието

Глория с нови кадри с любимия

Акция на спецпрокуратурата и ГДБОП в Несебър

Жители на планинско село без вода от началото на годината

Балканското сливенско село Ичера е без вода от началото на новата година – оплакаха се местни жители. Кранчетата пресъхнали заради голяма авария на помпената станция.

Кметицата Иванка Кортезова потвърди информацията. След аварията водоснабдяването ставало само по гравитачен път и не достигало до имотите по скатовете на селото, но и до някои в ниската му част. Повечето къщи оставали без капка вода.

„В началото на предходния мандат бе направена станцията, струваше над 1 млн.лева. И досега сме били много доволни! Общината я прехвърли за стопанисване на „ВиК“. При аварията се оказа, че извън строя са филтрите, трябва да се подменят пречистващите тръби“ – обясни Кортезова. Тя се свързала с фирмата от Стара Загора, която отговаряла за поддръжката на станцията, както и с „ВиК“. Ремонтите щели да струват скъпо и заради това можело да се проточат – тревожи се кметицата. Тя допълни, че дори там, където чешмите проработили от гравитачно доставяне по мрежата, хората с основание недоволствали заради влошеното качество на водата. Захранването ставало от местната река, но без никакво филтриране заради повредените тръби в станцията.

В селото с възрожденска архитектура има хотелски комплекси, доста къщи за гости и безводието спъва бизнеса на хората. По-младите от местните жители започнали да пътуват до приятели и познати в Сливен, за да могат да се изкъпят. В Ичера обаче живеят доста старци, със здравословни проблеми, които не могат да мръднат. На това отгоре прекият републикански път от селото към Сливен пропадна в дере през март м.г. и пътуването ставало през 2 обиколни маршрута. Хем се оскъпявало, хем до областния център вече не се стигало за 20 минути, а за 1 час.

Наскоро кметът на Сливен Стефан Радев /ГЕРБ/ съобщи, че ремонтът на компрометирания участък от около 150 метра ще струва 2 млн.лева, които държавата ще осигури. Очаква се той да приключи до средата на т.г. А в Ичера се надяват още в близките дни от „ВиК“ да намерят решение и да ликвидират безводието. „Иронията е, че ние имаме 7 водоизточника. Вода газим, а жадни ходим!“ – коментира Кортезова.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.