Министър Лукарски: Руската страна не дава индикации за „Южен поток”

"Южен поток" реално е замразен и не е бил прекратяван", заяви министърът на икономиката Божидар Лукарски пред бТВ. По думите му той може да бъде рестартиран във всеки един момент, но няма такива индикации от руска страна.

"Това, което аз знам, е че нищо не е постъпило от руска страна по темата за „Южен поток”, допълни той.

По думите му тези въпроси трябва да бъдат зададени на министъра на енергетиката Теменужка Петкова.

Бъдещето на реформаторите

Радан Кънев трябва да се самоопредели дали ще е в опозиция. Такова е мнението на Лукарски.

„Опозицията малко не я разбирам. Ако прецени, че е направил грешка, редно е да си го признае”, смята той. Според него е странно, че Кънев е заговорил за нов десен проект докато все още е член на ДСБ.

„В личен план Радан е мой приятел, аз не съм му съдник, но наистина трябва това двойнствено положение в Реформаторския блок ни изненадва”, допълни Лукарски.

„Аз съм за цялостта на групата, но чисто технически трябва да се разбере кой говори от името на РБ”, смята Лукарски. По думите му е важно всички негови колеги от блока да се самоопределят. Според него е по-логично опозиционерите да напуснат групата.

По повод слуховете, че едно от важните условия на Реформаторския блок за новото споразумение с ГЕРБ е закупуването на нов изтребител, Лукарски определи тези твърдения като жълти новини. „Утре имаме съвет на РБ, на който ще обсъждаме кои ще водят преговорите с ГЕРБ за анекса на споразумението, както и клаузите на съответното”, допълни икономическият министър.

Връщат ли се мутренските времена?

Подобни случаи като двете показни убийства създават психоза, смята Божидар Лукарски. Той изрази надежда, че престъпленията няма да се повторят.

По повод писмото от КРИБ, в което се иска оставката на министър Румяна Бъчварова, Лукарски каза, че е против прибързаното искане на оставки.

„Искането едно престъпление да бъде разкрито веднага е малко неприложимо”, каза Лукарски. Той призова да се оставят органите на реда да си свършат работата.

СДС с кандидат за президент?

Не сме обсъждали този въпрос вътре в СДС, каза Лукарски.

„Принципно е нормално след като от трима десни президента, двама са от СДС, партията да има такъв ореол около президентската институция”, каза министърът.

По думите му те са предложили на колегите си от блока да излъчат заедно единен кандидат чрез вътрешно гласуване.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Икономика