Туларемия плъзна в Южна България

Болен от туларемия в Пловдив потвърдиха от лабораторията на Националния център по заразни и паразитни болести. Според директора му проф. Тодор Кантарджиев случаите заразата през 2015-та показват, че тя се е разпространила в Южна България, предаде БНР.

Заболяването се пренася от мишки и плъхове. Както Труд писа, заради сухата и топла есен гризачите силно се размножиха, тъй като нямаше дъждове, които да удавят част от тях.

При последния случай се е разболяла жена. Тя се лекува в пловдивската университетска болница, но все още не е ясно къде точно се е заразила. Проф. Тодор Кантарджиев препоръча повишено внимание както на лекарите, така и на хората, които може да имат гризачи в дома си.

"Да кажа на колегите лекари, при всяко увеличаване на лимфни възли, особено на шията при хора, които са имали контакт с полски гризачи, зайци или пък са ползвали храна, която е била в складови помещения, трябва да бъдат изследвани за туларемия", обясни той.

По думите му за болестта трябва да бъдат изследвани хората с тежки пневмонии. "Ако в мазето си държиш картофи, където има мишки или плъхове чрез техните екстременти се заразяват хората и ако ти тези картофи ги белиш и след това не си миеш ръцете, рисково е всичко това, което се ползва за храна, което е зимнина, трябва много добре да се измива. Също така бурканите трябва предварително да се измиват капачките, защото по време на отваряне и консумиране на храната може да се заразим", уточни експертът.
Потвърждение има и за случаите на свински грип. В София те са три. Още един случай на този щам на грипа е бил потвърден в Сливен.

Коментари

Задължително поле