Кабинетът с нов план за бойната авиация: Руски и западни изтребители по двойки

Изненадващ нов план за бъдещето на родната бойна авиация начерта премиерът Бойко Борисов при посещението си в авиобазата "Граф Игнатиево". Министър-председателят обяви, че ще има обществена поръчка за закупуване на шест нови двигателя за МиГ-29. А след като България се сдобие и с нови изтребители (всички досегашно проектооферти са за западни летателни машини), обновените руски самолети, щели да летят с тях по двойки.

Малко след изказването на Борисов от Министерството на отбраната пуснаха следната официална информация, цитирайки шефа на ведомството Николай Ненчев:

„До края на януари ще бъде обявена обществена поръчка за доставка на шест нови двигателя на самолети МиГ-29 и съответните части“.

Премиерът Бойко Борисов е заявил, че парите за покупката са обезпечени в бюджета. „В напреднала фаза сме държавата да си откупи обратно авиоремонтния завод „Авионамс“, съобщил още Борисов по време на тестването на първия ремонтиран в Полша двигател на МиГ-29 в авиобаза Граф Игнатиево.

Споразумението за ремонта на шест двигателя също остава в сила. „Благодарим на Полша, че в един критичен момент поеха ангажимент и помогнаха с доставката на ремонтираните двигатели“, казал още Борисов.

Премиерът: Купуваме!

„За шест нови двигателя ще пуснем обществена поръчка. На практика така три МиГ-а ще бъдат с абсолютно нови двигатели до края на годината. На практика вече започваме да действаме за следващите години да си вземем нови самолети, а МиГ-овете да останат като втори в двойките. Това планиране да направим. Плюс на моряците съм им обещал и двете фрегати да започнат да се строят в България", казва Борисов в записа от брифинга, разпространен от пресслужбата на МС.

Попитан няма ли да се качи, подобно на военни министър, на самолета, с ремонтиран двигател, Борисов каза: „Дойдох да го аплодирам (Ненчев – б.а.)“. На въпрос не е ли проявил поне желание да лети днес, министър-председателят каза: „Проявих, но ще станем много“.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини