Съдят македонци, гласували за eвропарламент през 2014 година

Поредни дела срещу македонци, гласували за европарламент през 2014 год., гледа районният съд в Кюстендил.

Това са хора с двойно гражданство и с български паспорт. Изправени са пред съда в България по адресна регистрация в съответния град, защото са гласували, без да имат право - не отговарят на принципа за уседналост, т.е. да са живели най-малко 3 месеца преди изборите в България или друга страна членка на ЕС, поясняват юристи. Повечето от тях имат фиктивна адресна регистрация в България, нужна им за получаването на паспорта.

Районната прокуратура в Кюстендил е образувала над 250 досъдебни производства за отишли до урните на евровота преди по-малко от две години. Македонците с българско гражданство обикновено се освобождават от наказателна отговорност и съдът им налага глоба в минималния размер от 1 000 лева, пясниха магистрати. Македонецът Митко Янкоски например ще плати 1000 лева глоба и 23,60 лв. разноски по делото за това, че е гласувал за Европарламент в изнесената секция в полоството ни в Скопие, постанови съставът. Мъжът е с двойно гражданство - в Крива паланка, където е роден, и с адресна регистрация в Кюстендил.

20 души от семейството на Благой Панов също ще трябва да платят по 1000 лв., защото също са гласували в посолството в Скопие. "Всички, които гласувахме в посолството, ни имаше на списък там. След 1 година всички ние сме безкрайно изненанадани за какво прокуратурата ни праща на съд. Не сме знаели за тази уседналост от 3 месеца и, че нямаме право да гласуваме. Гласувахме, защото се чувствахме патриоти, за Република България гласувахме. Защо хората от СИК не ни обясниха, че нямаме право да гласуваме. Тук, в съда, трябва да е комисията, а не ние", каза пред репортери в Кюстендил Панов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини