Труден брак след развода

БСП и АБВ едва ли ще успеят да излъчат общ претендент за “Дондуков” 2

Не съм хазартен тип, но съм на път да се обзаложа, че левицата няма да успее да излъчи общ кандидат за президент. И че, след като разпокъсаните й кандидати останат извън челната тройка, ще започне едно дълго раздиране на ризи с вопъла „кой е виновен”.

Но да караме поред.

През тази година има избори за нов стопанин на „Дондуков” 2. Те ще бъдат през есента (ако не стане нещо извънредно). Следователно главната политическа задача на всяка партия за 2016 г. е как да ги спечели. След като целта е ясна, партийните стратези би трябвало да се съсредоточат върху тактиката - как да я реализират. Новогодишните празници отшумяха и стана ясно, че някои са ги използвали, за да помислели по въпроса.
Президентът на Партията на европейските социалисти (ПЕС) Сергей Станишев събра медиите на новогодишна баница с късмети (нещо, което прави от години) и заяви, че БСП може да спечели президентските избори. После добави, че това ще бъде първата стъпка за сближаване на левицата. Това беше в понеделник.

Във вторник АБВ и БСП дадоха пресконференции. От които се разбра, че Станишев по-скоро би намерил допирни точки с бившите си съпартийци от АБВ (с които едва не си извадиха очите при „развода”), отколкото с другарите си от БСП (който като лидер на ПЕС подпомага по най-различни начини). Защо ли? Също като него от АБВ охарактеризираха президентските избори като определящо за годината събитие. С тези думи зам.-председателят на АБВ Румен Петков започна пресконференцията на партията и обяви инициативата й - политически дебати под мотото „Президентът - лидер или придатък”. Малко по-късно, помолен да коментира думите на Станишев, Петков каза: „Хубаво е, че г-н Станишев е разбрал апела на г-н Първанов. Започва да се разбира, че има нужда от диалог.”

За тези, които не следят втренчено политическата игра, пояснявам - става дума за призива на лидера на АБВ Георги Първанов преди местните избори за общи кандидати на левицата. Първанов протегна ръка към БСП на 17 януари м.г. Тя я игнорира. Сега разбираме, че за него това не е било тактическо действие за спечелване на кметски места, а дългосрочен проект за единение вляво.

Истинските политици успяват с малко думи да кажат много неща. Станишев каза - можем да спечелим, ако сме заедно и знамето се носи от БСП. Петков отвърна - да, така е, можем да спечелим, ако сме заедно, но първо признай, че ние сме знаменосците. И отиде по-нататък, очертавайки профила на кандидат-президента - не бива да е придатък, който изразява чужди мисли или разделя обществото. Разбирай, не ни трябва ляв Плевнелиев.
Когато беше премиер, Станишев повтаряше, че политиката е търсене на баланс. Така че двамата с Първанов биха могли теоретично да намерят път един към друг. Само че независимо от авторитета си в БСП Станишев не представлява БСП. Представлява я Михаил Миков. От АБВ припомниха този факт на президента на ПЕС, като инициативата му коментира не лидера на партията Първанов, а заместникът му Петков. Демонстрацията бе направена нежно, явно с оглед на някакви бъдещи действия, например в Брюксел, където е седалището на ПЕС.

Миков също се изказа вчера. Според него говоренето за президентски избори не бива да замъглява основните проблеми пред страната. За БСП по-важно е „опозиционното поведение и създаване на ясни алтернативи на днешното управление на неолибералния модел”, каза Миков. С което той пък декларира, че гледа на политическите събития през призмата на идеологията, че за него идейната чистото е по-важна.
Е, как да има обща кандидатура за президент на левицата?

Идейно чистата БСП

Замисълът на лидера на БСП Михаил Миков явно е да извади БСП от сегашния политически ландшафт, обитаван от партии на прехода. При изявите си той подчертава, че БСП е на 125 години - идваща от ХІХ век, минала през ХХ, партия с идейна чистота. Разбирай - в името на голямата цел да я направи партията на лявото и през ХХІ век, е готов да жертва не само “пешки” (местните избори), но и “офицери” (президентските избори). Но няма да допусне неолиберално замърсяване.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Анализи